DEKORATIVNI ODRAZ VAŠEG LIKA: Ogledala - neizostavan detalj svakog prostora:

Bojana Jovanović

09. 08. 2024. u 12:00

OD kad, u ranom detinjstvu, prvi put ugledamo svoj odraz u ogledalu, shvativši da smo to baš mi, a ne neko drugi, ne prođe dan a da, makar i u prolazu, ne virnemo u ovu „živu sliku“ sopstvene ličnosti.

ДЕКОРАТИВНИ ОДРАЗ ВАШЕГ ЛИКА: Огледала - неизоставан детаљ сваког простора:

Foto Shutterstock

 Malo zbog radoznalosti, malo zbog samopotvrđivanja. Kako i ne bismo, kad smo odrasli uz bajku „Snežana i sedam patuljaka“, u kojoj je kraljica, svakodnevno se gledajući u čarobno ogledalo, postavljala pitanje: „Ogledalce, ogledalce moje, najlepši na svetu ko je?“ i dobijala očekivani odgovor da je to ona. Prošlo je, međutim, vreme u kom je ovaj predmet imao isključivo upotrebnu ulogu, danas ima i dekorativnu, i neizostavni je detalj svakog životnog prostora. Da bi se ogledalo što bolje uklopilo u vaš enterijer, morate pažljivo birati njegov oblik, veličinu i poziciju na kojoj će se nalaziti.

Neretko, ono može biti samostalan detalj koji dominira zidom na kojem je, poput jednostavnog, okruglog, oko kog su naslikani stilizovani sunčevi zraci. Ako je nameštaj ispod njega jednostavne forme, u braonkastim tonovima, vašoj dnevnoj sobi dovoljan je samo još jedna pojedinost da bi izgledala savršeno, bilo da je to lampa, stočić, zavesa… Zid možete i „uramiti“ ogledalom – drvenim stranicama uokvirite zid, od ivice do ivice, a unutrašnjost tog prostora potpuno nek pokriva ogledalo.

Već duže vreme u modi je retro stil, koji nije mimoišao ni optičku spravu o kojoj govorimo. Sve prisutnija su „starinska“ velika ogledala, elpisasta ili pravougaona, koja stoje na sopstvenim nogarama, od drveta, metala, kovanog gvožđa… Uramljena ili ne, mogu se i okretati na obe strane, pomoću šrafova na sredini postolja, dajući isti efekat kao ona manja, za šminkanje – jednom vaš ukrupnjeni, a drugi put realni odraz. Prate ih ona na toaletnim stočićima, krajnje romantičnog izgleda, koja sa sobom nose duh prošlog vremena, u kom su se žene, bez žurbe i sa velikom posvećenošću bavile svojim ulepšavanjem, u kutku stvorenom baš za to.

Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za neku od futurističkih varijanti izgleda ogledala, jer su upravo ona koja podsećaju na veliki, najnoviji, ravan televizor ili monitor, moderna, pogotovo ako se nalaze u kupatilu. U isti prostor dobro se uklapaju i ona najjednostavnijeg dizajna, koja pokrivaju prostor od lavaboa do plafona, širinom celog zida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!