KUĆNI LJUBIMCI: Kako životinje isceljuju starije osobe

Bojana Jovanović

12. 08. 2024. u 06:45

MNOGOBROJNE su prednosti posedovanja krznenih četvoronožaca u trećem dobu.

КУЋНИ ЉУБИМЦИ: Како животиње исцељују старије особе

Foto Shutterstock

Životinje pomažu u smanjenju stresa, krvnog pritiska, istovremeno povećavajući društvenu interakciju i količinu fizičke aktivnosti. Dragi četvoronožni prijatelji takođe daruju druge, nematerijalne stvari.

- Psi i mačke izrazito žive u sadašnjosti - rekao je dr Džej P. Granat, psihoterapeut iz Nju Džersija. - Oni ne brinu o sutrašnjem danu, a baš takva razmišljanja su zastrašujuća za stariju osobu. Životinja je oličenje tog osećaja "ovde i sada", i često njime "zarazi" i ljude.

Uz to, kućni ljubimci imaju neverovatno dejstvo na simptome depresije i osećanja usamljenosti.

- Stariji vlasnici kućnih ljubimaca često su nam govorili kako su im životi bili veoma jalovi i samotni pre druženja sa četvoronožcima - otkriva Linda Anderson, koja u Mineapolisu sa svojim udruženjem širi svest o prednostima posedovanja kućnih ljubimaca u trećem dobu.

Foto: Free Images Pixabay

Članovi udruženja, bračni par Dousovih, ubrzo nakon što su otišli u penziju usvojili su štene zlatnog retrivera, koje je brzo postalo neizostavan član porodice. U istraživanju sprovedenom u staračkom domu američka psihološkinja Peni B. Donenfeld otkrila je da životinje imaju sposobnosti da podstaknu bolje pamćenje kod starijih vlasnika.

S druge strane, studija koju je sproveo državni univerzitet u Mičigenu pokazala je da su ljudi koji su komunicirali sa psima imali 34 odsto veće šanse da budu aktivniji. Za starije osobe sa Alchajmerovom bolešću ili demencijom, čak i nežna fizička aktivnost, poput češljanja krzna ili davanja poslastica psu ili mački, uključuje fine motoričke veštine i može pomoći u smanjenju uznemirenosti, povećanju angažovanja i poboljšanju sna.

Uz to, istraživanja pokazuju da starije osobe koje šetaju kućne ljubimce po "kraju" postaju društvenije, češće razgovaraju sa komšijama, pa i nepoznatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije