KAKO DA ŠTO LEPŠE PROĐE PUTOVANJE SA MALIŠANOM: Igra i u avionu i na kopnu

Bojana Jovanović

11. 08. 2024. u 07:30

PUTOVANjE sa malim detetom može biti raj... ili pakao na točkovima!

КАКО ДА ШТО ЛЕПШЕ ПРОЂЕ ПУТОВАЊЕ СА МАЛИШАНОМ: Игра и у авиону и на копну

Foto Shutterstock

Ali, evo dobrih vesti: ono što budete uradili pre i tokom samog putovanja umnogome će olakšati sve, kako vama tako i vašem nasledniku. Donosimo vam nekoliko izuzetno korisnih saveta za organizovanje puta iz snova, koje ćete dugo pamtiti sa radošću i osećajem lagodnosti:

Pripremite se pre odlaska

Vežbajte neke posebne „korake“ da biste poboljšali saradljivost mališana, nedelju ili dve pre nego što odete na put. Pričajte „njegovim“ jezikom, tepajte mu, igrajte se omiljenih igara. Napravite malu knjigu o putovanju sa fotografijama aviona, hotela, lokacija, koju ćete mu čitati svakog dana pre nego što krenete. Na ovaj način će vaše dete znati šta može da očekuje na svakom koraku zajedničkog odmora. Odvojite vreme da usavršite rutinu spavanja. Usredsredite se na one aktivnosti koje možete da ponovite i kada ste daleko od kuće — ljubljenje, maženje, masažu, priče za laku noć.

Foto: Anspleš

Dođite na odredište bez nervoze

Ako vozite, često se zaustavljajte. Prilikom leta avionom hodajte mnogo sa vašim malim saputnikom i donosite mu, iz ponude avio-osoblja, posebne poslastice i iznenađenja. Sakrijte ih u različite džepove vaše tašne ili odeće, pa se igrajte pogađanja i vadite jedno po jedno iznenađenje. Pročitajte ponovo knjigu o putovanju da bi vaše dete bilo (i ostalo) u toku sa svim zabavnim stvarima koje će mu se uskoro dogoditi. Iako tableti i ekrani na naslonu sedišta aviona mogu biti spasonosno rešenje za zaokupljanje pažnje dečice, upotpunite svoj ručni prtljag zanimljivim igračkama kojima ćete prekratiti vreme do odredišta. Možete i da delite nalepnice, žetone, ručno crtane čekove, poslastice, kao nagradu mališanu za saradnju i dobro ponašanje, na svakih pola ili sat vremena. Ako ipak dođe do nezadovoljstva malog „šefa“, pokušajte da mu odvučete pažnju na drugu stranu, kako znate i umete, kolačićima, pesmicama, ljuljuškanjem u naručju...

Ograničite unos šećera

Kada negde izađete, u startu planirajte veliki broj zaustavljanja, i uvek sa sobom nosite vodu i hranu. Iako ćete možda biti u iskušenju da svim članovima vašeg porodičnog tima dozvolite da se potpuno prepuste odmoru, bez kočnica, razmislite ipak o ograničavanju količine slatkiša koju ćete dozvoliti svom nasledniku da pojede u slast. Jer ako unese previše šećera u organizam dobiće nezaustavljivi nalet energije i ideje za nestašluke koje ćete teško moći da obuzdate.

Budite spremni za nezgode

Ponesite osnovne potrepštine za prvu pomoć (kao što su flasteri), lek za ublažavanje bolova i špric/kašiku za doziranje medikamenata. Ne zaboravite kremu za sunčanje, ali ni onu koja se nanosi nakon izlaganja sunčevim zracima. Imajte pri ruci broj telefona i adresu lokalnog lekara i bolnice. Ponesite zaštitne poklopce za električne utikače. Kada stignete na odredište, istražite svoju smeštajnu jedinicu u potrazi za potencijalnim opasnostima, kao što su kablovi za struju koji se mogu lako povući, lako dostupna vruća voda, oštre ivice...

Foto Pixabay free images

Krećite se novom destinacijom poput pravog znalca

Pre odlaska na put pronađite koja su sve mesta na vašoj destinaciji pogodna za decu, od parkova, preko muzeja, zooloških vrtova do zanimljivih plaža i bazena. Neka sve aktivnosti, osim uživanja na plaži i u bazenu, budu kratkotrajne, da detetu ne bi dosadile. Ograničite se na jedan sat ili manje proveden u muzeju, a zatim na, recimo, pola sata igranja žmurke u bašti. Pitajte svoje dete za mišljenje više puta u toku dana, da biste mu dodatno pokazali kako ga uvažavate i poštujete. Dobra ideja je da mu uvek date da bira između dve ponude, od kojih su obe i po vašoj meri.

Putovanje sa malim detetom nije za one sa slabim srcem i tananim živcima, ali ako krenete naoružani ovim savetima, učinićete ga lakšim, mirnijim i pijatnijim za sve učesnike, kako male tako i velike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE KARIJEV SIN? Osvajao medalje sa reprezentacijom Nemačke, oženio lepoticu (FOTO)