OPEN AI UPOZORAVA: Korisnici bi mogli da se previše emotivno vežu za ChatGPT-a

Novosti online

09. 08. 2024. u 15:28

KOMPANIJA Open AI brine da bi korisnici mogli da se previše emotivno vežu za njegovog AI asistenta Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT) i čak razviju zavisnost zbog njegovog glasa koji je veoma nalik ljudskom.

ОПЕН АИ УПОЗОРАВА: Корисници би могли да се превише емотивно вежу за ChatGPT-а

Foto: Unsplash

Kako se navodi u izveštaju kompanije, korisnici bi mogli da stvore "socijalne odnose sa veštačkom inteligencijom i tako smanje potrebu za odnosima sa drugim ljudima".

Firma dodaje da ova situacija može da bude povoljna za ljude koji su usamljeni, ali i da istovremeno utiče na "zdrave ljudske odnose".

Slušanje informacija od AI bota koji zvuči kao čovek bi moglo da navedu ljude da previše veruju veštačkoj inteligenciji, a to je opasno pošto i AI ima sklonost ka greškama.

Neki ljudi već formiraju ono što opisuju kao romantične veze sa AI četbotovima, što izaziva zabrinutost stručnjaka za odnose, prenosi Si-En-En.

Napredni glasovni režim Čet Dži-Pi-Ti zvuči neverovatno realistično. Reaguje u realnom vremenu i oponaša ljudske reakcije kao što je smeh, a ume i da proceni emocionalno stanje govornika na osnovu tona njegovog glasa.

Mnogi porede novu AI alatku sa digitalnim asistentom iz filma "Ona"(Her) u koji se zaljubljuje glavni junak.

Priča nema srećan kraj, pošto na kraju glavni junak ostaje slomljenog srca nakon što sazna da AI asistent ima "veze" i sa stotinama drugih korisnika.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

ODRŽAVANjE ŽELEZNICE U JAPANU: Humanoidni robot za održavanje linija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!