UREĐENJE STANA: Evo kako da na najbolji mogući način opremite sobu za bebe

Bojana Jovanović

13. 08. 2024. u 16:00

NEMA toga što ne biste bili u stanju da uradite da biste je zaštitili, ušuškali, napravili joj najudobniji i najlepši ugođaj.

УРЕЂЕЊЕ СТАНА: Ево како да на најбољи могући начин опремите собу за бебе

Foto Shutterstock

Pogotovo dok spava. Taman što je, po rođenju, prestala da se ljuljuška u majčinom stomaku, vaša beba nastavila je da se ljulja u krevecu pravljenom baš za nju. Naravno, ako ste se odlučili za takav model, nalik kolevci.

Ima ih mnogo lepih, po ugledu na starinske, u beloj boji drveta, sa prorezima u obliku srca na stranicama. Posebno su zgodne za baš male bebe, kao prelazni period dok ne pređu u krevetac. A kada pređu u njega, možete ostaviti stolicu na ljuljanje u blizini, pa uživati sa novorođenčetom na grudima, dok ga ritmično ljuljuškanje, praćeno otkucajima vašeg srca, uspavljuje i čini sigurnim, zaštićenim i voljenim.

Foto: Shutterstock

Kada se lepo uspava, spustite ga u krevetac, a vi pređite u viseću fotelju tik do njega. Osim što su veoma moderne i efektno izgledaju gde god da ih postavite, ovakve „gnezdo“ fotelje lako se uklapaju u dečju sobu, čineći je još maštovitijom pod sloganom „ni na nebu ni na zemlji“. Kad smo već kod gnezda, veoma su popularne fotografije beba baš u njima, koje su preplavile časopise i društvene mreže.

Ukoliko želite da priddodate taj „haštag“ i avšoj sličici, lako ih možete sami napraviti. Potrebna vam je samo korpica od pruća, krzno ili neki drugi mekani i topli materijal, beba i pokrivač za nju. Dok su sasvim male, one se lako mogu sklupčati na minimalno prostora, a prizor je, bukvalno, neodoljiv.

Foto: Shutterstock

Još nešto može visiti sa plafona, ali ovaj put namenjeno vašem mališanu – heklana ljuljaška sa drvenim sedalnim delom ispod kog lepršaju končane ili vunene resice, toliko lepo izgleda da verujemo da ćete poželeti da je kupite već sutradan. U nju možete ubaciti omiljenu dečju igračku ili jastuče, a okolo postaviti još mekanih, sunđerastih junaka u obliku životinja, pa će vaš naslednik uvek imati osećaj da nije sasvim sam u sobi.

Krajnje simpatično izgleda i svojevrsna replika kožnih tepiha sa medveđom glavom za odrasle, ovaj put u obliku ovce, sa sve runom po kom će sa radošću puzati maleni, a i neprevaziđeni drveni konjić na ljuljanje, uz kog se najbrže uče stihovi pesme „Mali konjanik“ čika Jove Zmaja, „Điha, điha, četiri noge, sve četiri krute...“

Foto: Shutterstock

Hajde da sagledamo i praktičniju stranu soba za bebe. Klasični kreveci sa drvenom ogradicom ispod dušeka mogu imati fioke za odlaganje posteljine, pelena, benkica i sličnih, uvek potrebnih, stvarčica. Ima ih i jajastog oblika, kada će se lakše uklopiti sa nameštajem oblih formi, a mali, šareni koferi lako posluže, takođe, za odlaganje sitnica, dok fenomenalno izgledaju u prostoru.

Ukoliko spadate u one kojima se od reči „odlaganje“ diže kosa na glavi, obradovaće vas rešenje u vidu šarenih, kartonskih kutija, te od pruća pletenih ili platnenih korpi. Mali prostor možete vizuelno podeliti tako što ćete jedan ćošak okrečiti drugačije (rešenje sa tufnicama je odlično) i u njega staviti poličicu koja bi, bez te pozadine, delovala kao neželjeni višak.

Foto: Shutterstock

Dok budete uživali u opremanju sobe za vaše mališane imajte na umu da će bezbrižnost i osećaj sigurnosti koju steknu u prvim mesecima, pa i godinama života, nositi, kao neraskidivi deo sebe, i u odraslom periodu. Potrudite se da im je obilato pružite, na što kreativniji i udobniji način. Uživaćete zajedno, sigurni smo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane