"EKO FRENDLI" TRENDOVI UREĐENJA STANA: Voli ih planeta, ali i vaš dom

Bojana Jovanović

12. 08. 2024. u 12:00

NEMAMO drugi dom osim naše planete na kojoj živimo, te je neophodno da se prema njoj ponašamo što odgovornije, tako što ćemo je što manje zagađivati i uništavati.

ЕКО ФРЕНДЛИ ТРЕНДОВИ УРЕЂЕЊА СТАНА: Воли их планета, али и ваш дом

Foto Shutterstock

Srećom, sve više ljudi postaje ekološki osvešćeno, a jedan od dokaza za to je što je održivost sve više u trendu u svim sferama života, pa i u izgradnji i uređenju enterijera. Zeleni dizajn je pristup izgradnji koji umanjuje štetne efekte po zdravlje i životnu sredinu. Na ovaj način arhitekte pokušavaju da zaštite vazduh, vodu i zemlju korišćenjem ekoloških građevinskih materijala.

A upotreba materijala pogodnih za reciklažu jedna je od najefikasnijih metoda ka prevazilaženju ekoloških problema. Osim što izgleda lepo, ekološki prihvatljiv dizajn eneterijera „uštedeće“ vam novac, jer energetski efikasan dizajn smanjuje potrebu, između ostalog, za grejanjem i osvetljenjem. Uz to, mnogi sintetički materijali mogu imati toksične nusprodukte koji nastaju prilikom proizvodnje elementa ili njegove ugradnje u prostorije vašeg doma. Do izvesnih toksičnih isparenja može dolaziti i tokom vremena, te su prirodni materijali kud i kamo bezbedniji po zdravlje, a kvalitet proizvoda ispunjava visoke standarde.

Foto Shutterstock

Ukoliko vam sve ovo zvuči primamljivo, evo šta možete da uradite da biste svoj dom učinili „eko frendli“:

Birajte ekološki prihvatljive materijale, koji se ili recikliraju, ponovo koriste, ili se dobijaju iz izvora koji su sertifikovani kao održivi. Ova kategorija je poprilično velika, i, između ostalog uključuje obnovljeno drvo, reciklirani metal i jutu. Inače, metal se danas proizvodi iz reciklaže umesto iz rude gvožđa čak u 60 odsto slučajeva. Kada kupujete nameštaj ili detalje od ovog materijala imajte na umu da kada on završi svoj „životni ciklus“ može se reciklirati u potpunosti, pretopiti i od njega proizvesti novi metal i tako neograničeni broj puta.

Foto Shutterstock

Pluta je takođe dobar izbor, jer je anti alergent, ne privlači i ne zadržava prašinu, a u celosti je biorazgradiva. Možete je staviti na zid, pod, njome obložiti nameštaj – izgledaće prelepo u svakom slučaju. Ako ste u mogućnosti, barem jedan zid napravite od stakla, pa ćete se na taj način približiti prirodi, gledajući je, uz osećaj da ste u sred nje.

Držite se „zelene“ završne obrade. Ovo, između ostalog, možete raditi tako što ćete birati boje sa oznakama „netoksične“, „nisko biocidne“ ili „mlečne“. Kad god možete koristite drvo ili neki drugi prirodni materijal umesto plastike. Odeću okačite na drvene vešalice, jedite iz drvenih tanjira a birajte i pribor za kuvanje od ovog materijala.

Foto Shutterstock

U deo sobe stavite torbe od kanapa, jute ili bambusa, vaše „predstavnice“ održive mode, a na vidno mesto postavite i zembil za nošenje namirnica, kao i pletene korpe od pruća. Na taj način podstaćićete i sve one koji kroče u vaš dom da počnu da razmišnjaju o eko dizajnu, konceptu koji uticaj proizvoda na životnu sredinu smatra prioritetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente