ISTRAŽIVANJE: Blagotvorni uticaji muzike na mališane

Bojana Jovanović

10. 08. 2024. u 15:11

MUZIKA poboljšava emocionalnu inteligenciju i društvene veštine. Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja učenje sviranja nekog muzičkog instrumenta može imati pozitivan uticaj na razvoj emocionalne inteligencije kod dece uzrasta od tri do 12 godina.

ИСТРАЖИВАЊЕ: Благотворни утицаји музике на малишане

Foto Shutterstock

Ovo se posebno odnosi na emocionalnu percepciju, izražavanje i regulaciju. Takođe, muzičko obrazovanje podstiče empatiju, samopoštovanje i razvijanje veština timskog rada. Ali ne morate da upisujete svoje dete na svakodnevne časove klavira da biste ostvarili sve navedene benefite. Čak i slušanje melodija pomaže mališanima da se izraze, jer podstiče oslobađanje endorfina i dopamina, koji igraju značajnu ulogu u razvijanju bliskosti i povezanosti sa drugima. Osim toga, kada mališani pevaju i slušaju o osećanjima, oni na taj način uče i reči pomoću kojih će znati da opišu svoje emocije (vi se sećamo jedne od najpoznatijih dečjih pesmica „Kad si srećan“, zar ne?).

Takođe, muzika poboljšava koordinaciju i izgrađuje mišiće. Barem tako poručuju stručnjaci koji nas uveravaju da muzika može poboljšati dečiju koordinaciju pokreta, ali i jačanje muskulature! To je zato što puštanje muzike, koje obavezno prate dečiji pokreti u vidu igre, pomaže u razvoju grubih motoričkih veština i ravnoteže deteta. Čak i samo ljuljanje, ili prebacivanje težine sa jedne noge na drugu uz muziku, čini čuda za ravnotežu malenog ljubitelja nota. Uz to, sviranje instrumenta pomaže detetu da usavrši preciznu kontrolu manjih mišića na rukama i šakama, istih onih koji će im biti potrebni za pisanje i crtanje.

No, nije tu kraj blagodetima koje muzika ima po decu, ona, takođe, podstiče razvoj mozga i jezičkih veština. Istraživanje je pokazalo da učenje sviranja nekog instrumenta u detinjstvu ubrzava razvoj mozga, posebno u onim oblastima koje su zadužene za usvajanje novih jezika i veštine čitanja. Čini se da kada deca uče i vežbaju muziku, njihov slušni sistem sazreva brže nego što bi bez muzike. To pojačanje sluha povećava neuroplastičnost deteta, odnosno sposobnost mozga da formira nove neuronske veze i stekne veći broj veština! Prema drugoj studiji, ako mališan nekoliko godina pohađa „razigrane” grupne muzičke aktivnosti, poput hora, plesa i folklora, one će imati pozitivan efekat na poboljšanje njegovih jezičkih veština kada bude bio predškolac. Kada malo dete sluša muziku ono na taj način i jača most između dve hemisfere mozga, omogućavajući porukama da brže “putuju“ napred-nazad. Verovatno iz tog razloga deca koja su redovno slušala muziku kao mala lakše uče i razumeju matematiku, kada dođe vreme za nju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!