SAMO ZA FANOVE LJUTIH NUDLI: U Danskoj ukinuta zabrana ovog popularnog korejskog jela

Jovana Švedić

09. 08. 2024. u 21:22

DANCI u centru Kopenhagena u četvrtak su obeležili povratak na police supermarketa vatrenih južnokorejskih ramen rezanaca koji su bili zabranjeni jer su previše ljuti, odluka koja je od tada delimično poništena.

САМО ЗА ФАНОВЕ ЉУТИХ НУДЛИ: У Данској укинута забрана овог популарног корејског јела

Foto: Unsplash

U junu, prodavnice u Danskoj su uklonile tri vrste južnokorejskih instant ramen nudli nakon što je Danska uprava za veterinarstvo i hranu otkrila da visok nivo kapsaicina u rezancima predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

Kapsaicin, jedinjenje u čiliju koje stvara osećaj nalik peckanju kada se pojede, može izazvati intoksikaciju, mučninu, visok krvni pritisak i povraćanje kada se proguta u velikim količinama, saopštio je danski regulator.

Korejska kompanija poznata po ovoj liniji proizvoda, koji prodaje proizvode širom sveta, osporio je zabranu, a u četvrtak je proslavio preokret tako što je danskim influenserima poklone u vidu pomenutih nudli i okupljanja na trajektu ukrašenom jarko crvenim bojama kompanije u luci u Kopenhagenu.

-Veoma je začinjeno. Ali sada kada sam ih probao nekoliko puta, uživam u njima sve više i više“, rekao je stanovnik Kopenhagena.

- Kada su bili zabranjeni, kupio sam oko 50 paketa, koje i sada imam, ali pretpostavljam da imam dobar depozit- dodao je on

Influenseri koji su bili plaćeni da učestvuju pridružili su se obožavaocima da probaju rezanca koje su kuvari služili na brodu dok je plovio kroz dansku prestonicu.

Upozorenje inspektora u junu bilo je posebno usmereno na decu i mlade, koji jedni druge izazivaju na društvenim mrežama da jedu začinjeni ramen, kao i na ranjive odrasle osobe, navodi se u tadašnjem saopštenju.

Ali zabrana je ukinuta prošlog meseca za dve od tri sorte nakon što je dalje ispitivanje začinjenih rezanaca pokazalo da nisu premašili kritični nivo kapsaicina.

BONUS VIDEO:

MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!