NAUČNO OTKRIĆE: Jednostavan način za otklanjanje mikroplastike iz vode za piće

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 21:30

NAUČNICI su nedavno otkrili jednostavan i efikasan način kako da se mikroplastika odstrani iz vode za piće.

НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Једноставан начин за отклањање микропластике из воде за пиће

Foto: I. Marinković

Tim sa Medicinskog univerziteta u Guangdžou i Univerziteta Đinan u Kini sproveo je testove na mekoj i tvrdoj vodi iz slavine koja je bogatija mineralima, dodajući nanoplastiku i mikroplastiku pre nego što su prokuvali tečnost i zatim filtrirali taloge.

U nekim slučajevima, do 90 procenata nanoplastike i mikroplastike je uklonjeno procesom ključanja i filtriranja, iako je efikasnost varirala u zavisnosti od tipa vode. Naravno, velika prednost je što većina ljudi može to da uradi u kući, koristeći ono što već ima u svojoj kuhinji, piše „Sajens alert“.

-Ova jednostavna strategija ključanja vode može ‘dekontaminirati’ nanoplastiku i mikroplastiku iz kućne vode iz slavine i ima potencijal za bezopasno smanjenje ljudskog unosa nanoplastiku i mikroplastiku putem konzumacije vode, navode istraživači u svom radu.

Veća koncentracija nanoplastiku i mikroplastiku je uklonjena iz uzoraka tvrde vode iz slavine, koja prirodno formira naslage kamenca (ili kalcijum karbonata) kada se zagreva. Uobičajeno viđeno unutar kuhinjskih kuvala, kredasta supstanca se formira na površini plastike dok promene temperature izvode kalcijum karbonat iz rastvora, efikasno hvatajući plastične fragmente u pokoricu.

Čak i u mekoj vodi, gde je manje rastvorenog kalcijum karbonata, otprilike četvrtina nanoplastike i mikroplastike je uklonjena iz vode ovom metodom. Istraživači kažu da bi se bilo koji komadi plastike prekriveni kamencom mogli ukloniti jednostavnim filterom poput čelične mreže korišćene za ceđenje čaja.

Prethodne studije su merile fragmente polistirena, polietilena, polipropilena i polietilen tereftalata u pitkoj vodi iz slavine, koju svakodnevno konzumiramo u različitim količinama. Da bi strategija bila potpuno testirana, istraživači su dodali još više nanoplastičnih čestica, koje su efikasno smanjene u svom broju.

„Pitka prokuvana voda očigledno je održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženosti nanoplastike i mikroplastike“, zaključili su istraživači, preneo je portal „Benčmark“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)