PREDSTAVLJENA MIKRO-ROBOT PILULA: Omogućava lekarima da vide unutrašnjost ljudskog tela (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 21:11

KOMPANIJA „Endijatiks“ iz Silicijumske doline koja posluje u oblasti medicinske tehnologije predstavila je svog revolucionarnog mikro-robota, takozvanog Pilbota, odnosno pilulu koja omogućava lekarima da vide unutrašnjost tela pacijenta.

ПРЕДСТАВЉЕНА МИКРО-РОБОТ ПИЛУЛА: Омогућава лекарима да виде унутрашњост људског тела (ФОТО)

Foto Pixabay free images

Uređaj je jednokratan. Dizajniran je tako da lekari uz pomoć džojstika i internet veze mogu da ga „šetaju“ po stomaku, kako bi dijagnostifikovali i lečili gastrointestilni trakt pacijenta.

Cilj kompanije jeste da unapredi i pojednostavi medicinske procedure u ranom otkrivanju bolesti stomaka.

KAKO UREĐAJ FUNKCIONIŠE

Potrebno je da pacijent tog dana preskoči obrok i da popije čašu vode pred pregled, a potom proguta pilulu. Nakon toga, daljinskim upravljanjem pilula se kreće po stomaku i prenosi snimak unutrašnjosti stomaka uživo. Video se potom čuva za kasniju analizu uz pomoć veštačke inteligencije.

Inače, robot poseduje LED svetla, kojima osvetljava unutrašnjost stomaka. Prenos uživo može da traje maksimalno pola sata, nakon čega se regularno izbacuje iz organizma.

Robot se lako guta, a procedura pregleda je jednostavnija nego kada je reč o korišćenju endoskopa, uređaja koji se koristi u iste svrhe.

 

PREGLED KOD KUĆE

Pregled može da se obavi i dok je pacijent kod kuće. Osim toga, procedure dijagnostifikovanja koje sprovodi Pilbot sa AI tehnologijom mogu veoma rano da identifikuju bolesti kao što je rak želuca.

Izvršni direktor kompanije Tori Smit je izjavio da troškovi materijala za uređaj nisu skupi i da iznose samo 35 dolara.

Kompanija očekuje da će američka Agencija za hranu i lekove odobriti Pilbota 2025. godine, a komercijalno lansiranje najavljuje se za 2026. godinu, prenosi „Forbs“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZATO IMAMO SIMPATIJE CELOG SVETA! Bojan Popović za Novosti o košarkašima Srbije i Amerike: Teško je prevariti običnog čoveka