PARMEZAN KAO ZALOG ZA KREDIT: Banka u Italiji prihvata koturove ovog sira kao jemstvo, uskoro i pršut i maslinovo ulje?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 18:25

JOŠ od 1953. godine, banka Kredito Emiliano u Severnoj Italiji posluje na veoma nesvakidašnji način: u njenim sefovima u trezoru se, umesto zlatnih poluga, dragog i poludragog kamenja i vrećica sa dijamantima nalazi preko 440 hiljada koturova čuvenog sira parmezan - lokalnog specijaliteta koji je proslavio čitavu regiju.

ПАРМЕЗАН КАО ЗАЛОГ ЗА КРЕДИТ: Банка у Италији прихвата котурове овог сира као јемство, ускоро и пршут и маслиново уље?

Foto: Profimedia/Ilustracija

OTKUD PARMEZAN U BANCI

Pitanje koje mnoge muči jeste - šta će sir u banci? Odgovor se krije u njegovoj vrednosti: procenjuje se da koturovi mladog parmezana vrede najmanje 132 miliona evra. A kako se on našao, to je tek priča za sebe.

-Sir parmezan koristi se kao finansijsko sredstvo još od srednjeg veka, objasnio je za Njujork Tajms Leo Bertoci, predsednik Udruženja proizvođača sira Parmiđano-Ređiano.

-Svaki kotur sadrži ekvivalent od 550 litara mleka, a zbog činjenice da sir stari godinama, proizvođačima je neophodno dodatno finansiranje kako bi mogli da nastave da ga proizvode, pojasnio je Bertoci.

Tako se došlo na ideju da se koturovi parmezana koriste kao zalog, pri čemu banka snosi potpunu odgovornost za njegovo držanje i kontroliše uslove u kojima od stari. Statistika kaže da proizvođači čak 80 procenata kredita otplate sirom, dok samo mali deo kamate isplate novcem. Pritom, banka uvek može prodati sir ukoliko joj je potreban likvidan novac, tako da su svi na dobitku.

Banka razmatrala da uzima kao zalog i pršutu i maslinovo ulje

Nakon što se kreditiranje proizvođača uz pomoć parmezana pokazalo kao vrlo isplativo i dobro za sve, banka je počela da razmatra još jedan vid finanisiranja. Ideja je bila da se na sličan način novac pozajmljuje i proizvođačima pršute i maslinovog ulja, koji su takođe prepoznatljivi specijaliteti ovog regiona. Međutim, ispostavilo se da je tu rizik za banku bio mnogo veći.

Razlog je taj što je svaki kotur parmezana obeležen posebnim serijskim brojem, zahvaljujući kome se njemu uvek lako može ući u trag, čak i ako neko opljačka banku i pokrade sir. Štaviše, od sredine prošle godine udruženje za proizvodnju parmezana pooštrilo je mere obeležavanja koturova, te se sada u njih dodaje i mikročip. Sa pršutom i maslinovim uljem to ne bi bio slučaj, što bi lopovima sigurno dalo "vetar u leđa" za njihove banditske radnje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I DALJE NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta!