I PAS HOĆE DA ZNA KO MU JE OTAC: U Srbiji sve češća DNK testiranja životinja, posebno kućnih ljubimaca

Dragana Matović

23. 08. 2024. u 12:51

RIO, moramo da razgovaramo... Izgleda da tvoj tata nije Reks, već onaj šarmantni komšijski mešanac! Ovako izgleda kada vlasnik, sa puno takta, svom psu saopštava rezultate DNK testa.

И ПАС ХОЋЕ ДА ЗНА КО МУ ЈЕ ОТАЦ: У Србији све чешћа ДНК тестирања животиња, посебно кућних љубимаца

Foto Shutterstock

A, nekada su stvari bile jednostavne: keruša bi se okotila i leglo preslatkih štenaca bilo bi tu. Danas, međutim, kada i kod nas postoje DNK testovi za utvrđivanje očinstva i majčinstva i za životinje, situacija je postala zamršenija. Psi su društvene životinje, pa nije neuobičajeno da se tokom igre u parku dogodi mala zabuna u izboru partnera. Tako se u jednom leglu mogu naći genetske kombinacije koje mogu da iznenade i najiskusnije genetičare. Ko bi rekao da se u najboljim četvoronožnim prijateljima kriju veliki zavodnici i zavodnice, da se rađaju ljubavi, bez obzira na rasu i poreklo, čak i protiv volje - vlasnika?! Zahvaljujući njihovoj razuzdanoj prirodi, nije retkost da štenad iz istog legla imaju različite očeve. To nam je potvrdio i veterinar Stevan Tokin, iz Futoga, koji se dugo bavi genetikom životinja.

Privatna arhiva

 

- DNK testiranje pasa se najčešće radi zbog verifikacije rodovnika. Odgajivači i vlasnici rasnih pasa hoće da budu sigurni da je njihovo kuče od roditelja iz rodovnika - kaže Tokin. - Dešava se da su vlasnici psa uvereni da znaju ko su mu roditelji, a DNK test pokaže da je neki mešanac oplodio njegovu majku. Tako se dogodilo da su od sedmoro štenadi iz jednog legla, samo tri bila od poznatog oca. Svako štene u leglu može da bude od različitih očeva, jer kuja u teranju može više puta da se pari. Slična je situacija i sa mačkama, a podaci o roditeljima se proveraju najčešće za sijamske i persijske. Utvrđivanje očinstva i materinstva može da se radi i kod krava i ovaca.

Foto Shutterstock

 

Osim za očinstvo i bolesti, genetika može da utvrdi i predispozicije za buduća "zanimanja" životinja.

- Nemački ovčari i malinoe imaju genetske predispozicije da budu službeni psi, a rade se i analize za golubove pismonoše, da li imaju genetske predispozicije da lete više od 100 kilometara - kaže Tokin.

DNK testovi za životinje su razvijeni pre svega kao preventivna mera, za detektovanje gena koji uzrokuju bolesti. U Srbiji se radi oko 400 različitih testiranja.

- Moderna nauka nam dozvoljava da smanjimo ili uklonimo šanse za prenos naslednih bolesti, koje skraćuju životni vek i narušavaju kvalitet života životinja - navodi veterinar iz Futoga. - Odgovornost je na svima da pokušamo da ih sprečimo. Bolesti poput displazije kukova, mnoge očne bolesti, prenose se putem gena od oba roditelja. Neke bolesti su karakteristične za određene rase pasa - kod dobermana je to kardiomiopatija, lagota juvelirna epilepsija, kod nemačkih ovčara - degenerativna mialopatija, a kod kane korsa - poremećaj u razvoju zuba. Istražujemo predispozicije za kardiološke i neurološke bolesti, a usavršavamo i neke metode za maligna oboljenja.

Foto Shutterstock

 

DNK testovi za životinje su razvijeni pre svega kao preventivna mera, za detektovanje gena koji uzrokuju bolesti. U Srbiji se radi oko 400 različitih testiranja.

- Moderna nauka nam dozvoljava da smanjimo ili uklonimo šanse za prenos naslednih bolesti, koje skraćuju životni vek i narušavaju kvalitet života životinja - navodi naš sagovornik. - Odgovornost je na svima da pokušamo da ih sprečimo. Bolesti poput displazije kukova, mnoge očne bolesti, prenose se putem gena od oba roditelja. Neke bolesti su karakteristične za određene rase pasa - kod dobermana je to kardiomiopatija, lagota juvelirna epilepsija, kod nemačkih ovčara - degenerativna mialopatija, a kod kane korsa - poremećaj u razvoju zuba. Istražujemo predispozicije za kardiološke i neurološke bolesti, a usavršavamo i neke metode za maligna oboljenja.

Važno da država ima bazu gena

NAŠ cilj je da omogućimo Srbiji da ima jednu stabilnu i široku bazu gena, i to smo ponudili resornom ministarstvu - kaže Tokin. - Važno je da država ima bazu gena životinja koje žive na našoj teritoriji. Nažalost, imamo mnogo problema sa nelegalnim izvozom bioinformatičkog materijala, o čemu smo obavestili relevantne institucije. Jer, ko ima takve podatke, ima i kontrolu.

Već neko vreme Tokin sa kolegama usavršava i testiranje predispozicija krava da daju zdravo ili nezdravo mleko. A1 je nezdravi tip mleka, a A2 zdrav.

- Kakvo će mleko krava dati zavisi od njenih predispozicija, uzorak se uzima iz dlake ili krvi - ističe on. - U naučnim radovima se navodi da je za pojavu autizma kod dece "krivo" nezdravo mleko, koje može da izazove oštećenja mozga, kardiološka oboljenja i nelagodu u probavnom sistemu. Tokom istraživanja utvrđeno je da oko 80 odsto krava simentalske rase daje nezdravi tip mleka, dok buše, naša domaća goveda daju isto toliko procenata zdravog. U EU na deklaracijama piše koji je tip mleka, pa kupac može da bira, a ide se ka tome da se isključuju goveda čije je mleko A1 tipa.

Na osnovu gena može da se predvidi da li krmača daje veliki broj prasića u leglu.

- Krmača se prasi na svakih pet meseci, a za onog ko ima veliku farmu svinja veoma je važno da li će davati po prase više - kaže Tokin. - Za farmera koji ima 5.000 krmača, to znači još 10.000 prasića godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje