VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Otkrivena nova, do sada nepoznata vrsta dinosaurusa (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 23:30

FOSILNI ostaci dva primerka dinosaurusa otkriveni u Kirgistanu prvi su teropodi, dvonožni dinosaurusi, otkriveni u centralnoj Aziji.

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Откривена нова, до сада непозната врста диносауруса (ВИДЕО)

Foto Z. Gligorijević

Reč je o ogromnim stvorenjima, dugim 7 ili 8 metara, koji su bili zastrašujući predatori, a nova vrsta je nazvana Alpkarakush kyrgyzicus.

Reč je o ogromnim stvorenjima, dugim 7 ili 8 metara, koji su bili zastrašujući predatori, a nova vrsta je nazvana Alpkarakush kyrgyzicus.

Teropodi su jedna od najvažnijih grupa velikih dinosaurusa, uključujući i čuvene predatore poput tiranosaurusa-reksa, navodi se u saopštenju Bavarske državne zbirke za paleontologiju i geologiju i Prirodnjačkog muzeja Bamberga.

Prve ostatke fosila otkrio je 2006. kirgistanski paleontolog Ajzek Bakirov i to u pustinjskoj planinskoj oblasti na zapadu zemlje. Sedimenti su se nataložili pre oko 165 miliona godina, navodi se u studiji.

Iskopavanja su obavljana između 2006. i 2023. i tada su otkrivene kosti lobanje, karlice, ramena, nogu. Istraživanja su pokazala da su pronađeni dinosaurusi dugi 7 ili 8 metara i da predstavljaju novu, do sada nepoznatu vrstu.

Posebno impresivna karakteristika ove vrste su bili ogromne čeone kosti, iznad obrva, što sugeriše i postojanje roga.

Analize su pokazale da pipadaju grupi metriacanthosaurids, u bliskim rođačkim vezama sa velikim dinosaurusima predatorima istočne Azije.

„Ove veze nisu nužno iznenađenje, jer otkriće dopunjuje rupe u našem znanju o teropodima iz doba jure. Pruža nam novi pogled na evoluciju i biogeografiju ovih životinja“, rekao je profesor Oliver Rauhut, koator studije i naučnik Bavarske kolekcije paleontologije i geologije u Minhenu.

Od dva fosila jedan je veći, pa se pretpostavlja da je reč o životinji sa mladunčetom.

-Urađeni su 3D modeli svih važnih kostiju Alpakarakusha i ti modeli su sada dostupni svima na internetu, pa istraživači mogu da nastave da ih proučavaju, rekao je dr Oliver Vings, direktor Prirodnjačkog muzeja Bamberg.

Vrsta je nazvana Alpkarakush kyrgyzicus. Prvi deo imena je preuzeto ime herojske džinovske ptice iz kirgistanskog epa Manas, dok drugi deo ukazuje na to da je nađena u Kirgistanu.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)