"MALA" NEZGODA U MUZEJU: 4-godišnji dečak slučajno razbio 3.500 godina staru teglu iz bronzanog doba

Jovana Švedić

28. 08. 2024. u 19:57

ČETVOROGODIŠNjI dečak slučajno je razbio teglu iz bronzanog doba tokom posete muzeju u Izraelu u petak, saopštio je muzej i poželeo dobrodošlicu porodici da se vrati u bilo kom trenutku.

МАЛА НЕЗГОДА У МУЗЕЈУ:  4-годишњи дечак случајно разбио 3.500 година стару теглу из бронзаног доба

Foto: Printscreen

Drevna tegla, koja je bila izložena u muzeju Hekt Univerziteta u Haifi, datira između 2200. i 1500. godine pre nove ere, što je čini najmanje 3.500 godina.

Bila je posebno retka jer je bila potpuno netaknuta - sve dok nije došao mali dečak.

Dečakov otac rekao je za Bi-Bi-Si da je tegla pala na zemlju nakon što je njegov sin „blago povukao teglu” jer ga je „zanimalo šta je unutra”.

Direktor muzeja, Inbal Rivlin, rekao je za Ej-Bi-Si Njuz da razumeju da je to bila nesreća.

- Postoje slučajevi u kojima su izloženi predmeti namerno oštećeni, a takvi slučajevi se tretiraju sa velikom ozbiljnošću, uključujući i policiju. U ovom slučaju, međutim, situacija nije bila takva. Teglu je slučajno oštetilo malo dete koje je posetilo muzej i odgovor će biti u skladu sa tim - rekla je Rivlin. 

Tegla je bila izložena na ulazu u muzej, bez stakla ili barijera, za šta je Rivlin rekla da je osnovni princip muzeja kako bi se „arheološki predmeti učinili dostupnim javnosti“.

- Muzej smatra da je posebna draž u doživljaju arheološkog nalaza bez ikakvih prepreka, a uprkos retkom incidentu sa teglom, Muzej Hekt će nastaviti ovu tradiciju - rekla je ona.

Rivlin je takođe izjavila da se tegla koristila za skladištenje i transport zaliha, posebno vina i maslinovog ulja.

Specijalista za konzervaciju odabran je da restaurira teglu, a Rivlin je dodala da će ona biti „vraćena na svoje mesto za kratko vreme“.

Porodica je ponovo pozvana da vidi popravljeni artefakt, rekao je Rivlin, i planiraju da ponovo posete narednog vikenda.

BONUS VIDEO:
NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAMIONI S NOVCEM KREĆU NA MARAKANU! Crvena zvezda obezbedila neverovatnu zaradu zbog plasmana u Ligu šampiona!