IGROM I TOPLINOM RAZBIJTE STRAH: Osam saveta roditeljima kako da pripreme dete za polazak u prvi razred (FOTO)

Bojana Jovanović

31. 08. 2024. u 07:15

Sećate li se svog prvog dana u školi? Treme, uzbuđenja, radosti, nestrpljenja, upoznavanja sa budućim drugarima iz odeljenja, pitanja „kako ću ja to“, stidljivog pogleda ispod šiški devojčice pored vas, ozbiljnog i strogog lica učitelja?

ИГРОМ И ТОПЛИНОМ РАЗБИЈТЕ СТРАХ: Осам савета родитељима како да припреме дете за полазак у први разред (ФОТО)

Foto Shutterstock

Sve nas za početak školovanja vezuju nezaboravne uspomene, a taj period odrastanja velika je prekretnica, kako za dete, tako i za roditelje.

Za početak, i jedni i drugi moraju da nauče kako da što lakše podnesu razdvajanje i provođenje većeg dela vremena odvojeno, nego do tada. To nije laka promena, ali početak formalnog obrazovanja je istovremeno i uzbudljiv. Da biste vi i vaši mališani što lakše prebrodili ovaj period, donosimo vam osam saveta koji će vam pomoći u tome da prelazak iz predškolskog u školsko doba bude što lagodniji.

Foto Shutterstock

Posetite buduću školu

Ako ste u mogućnosti, nekoliko dana pre polaska vašeg prvaka u školu zajedno idite do nje. Ukoliko je otvorena, prošetajte hodnicima, zavirite u učionice, popnite se uz stepenice, istražite gde se nalazi toalet a gde fiskulturna sala. Ukoliko su vrata škole zatvorena, igrajte se sa vašim detetom u dvorištu i obiđite krug oko zgrade. Na ovaj način ćete mu sve to približiti, pa će detetu, kada krene u školu, ona biti već poznato mesto.

Upoznajte nove prijatelje

Već poznajete neke roditelje dece koje će sa vašim ići u isti razred? Odlično! Dogovorite sastanak sa njima na koji ćete povesti vaše mališane i upoznati ih pre prvog školskog zvona. Tako će imati utisak da u ponedeljak, 2. septembra, idu u, donekle poznatu, sredinu.

Foto: Free Images Pixabay

Igrajte se zajedno kod kuće

Koristite igru pretvaranja da biste pomogli svom detetu da se navikne na ideju školskog uzrasta. Naizmenično sprovodite različite rutine kao što je vreme za priču, pevanje pesama i određena satnica za odlazak na spavanje. Takođe, možete da se igrate učitelja i đaka, ali u obrnutim ulogama. Neka vaš mališan bude učitelj, a vi prvak. Ova igra pomoći će detetu da razmišlja o školi kao o zabavnom mestu, smanjujući mu anksioznost uoči prvog dana.

Pretvorite pripreme u zabavu

Vežbajte zakopčavanje dugmadi i rajsferšlusa, stavljanje ranca na leđa i kačenje jakne na kuku. Obuvanje možete pretvoriti u igru – takmičite se u tome ko će brže da nazuje patike!

Podelite svoje iskustvo

Pričajte detetu o vašem prvom polasku u školu, dočarajte mu što slikovitije kako ste se tada osećali, prisećajući se značajnih uspomena koje su ostavile veliki trag na vas. Pronađite svoje fotografije iz predškolskog i školskog uzrasta na kojima se nalaze još neke osobe koje vaše dete poznaje (vaši roditelji, brat, sestra) i razgovarajte o njima zajedno.

Foto: Promo

Kreirajte novu rutinu

Počnite da vežbate “novo” vreme za spavanje i buđenje koje će vašem detetu postati svakodnevica kada krene u školu, nekoliko dana pred sam polazak. Odaberite vreme za odlazak na spavanje koje će omogućiti vašem prvačiću kvalitetan noćni odmor, kao i dovoljno rano vreme za buđenje, tako da niko od vas ne mora da žuri ujutro. Ovo će oboma dati dovoljno vremena, u tih nekoliko dana, da se prilagodite novoj školskoj rutini. Čak biste mogli i da započnete novu tradiciju zajedničkog biranja odeće veče pre svakog odlaska u školu, i zajedničkog doručka ujutro.

Slušajte ga

Pitajte svoje dete kako se oseća vezano za polazak u školu i uverite ga da je sasvim normalno ako se oseća uzbuđeno, zabrinuto, tužno ili uznemireno. Objasnite mu da svako započinjanje nečeg novog može delovati strašno i nesavladivo, ali i veoma zabavno! Potrudite se da mu približite zabavnu stranu školovanja, i uverite ga da ćete svakog dana dolaziti po njega posle nastave. Pričajte o novim, budućim rutinama, kao i tome koje bi ono volelo da osmisli i uvede u svakodnevicu. Isplanirajte i vikend odmaranja i uživanja, kao šlag na torti nakon ćačke nedelje.

Foto D. Milovanović

Ublažite rastanak

Momenat rastanka pred sam polazak u školu može biti težak i za vas i za dete! Kada dođe do toga, potrudite se da on bude što brži, sa pozitivnim prizvukom. Kroz osmeh više puta ponovite vašem uplašenom mališanu da ćete se uskoro ponovo videti. Bilo bi dobro da osmislite i posebnu rutinu samo za ovu priliku, koja će vam pomoći da utešite dete: otpevajte zajedno pesmu po dogovoru ili osmislite poseban, samo vaš, stisak ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NE VERUJE ŠTA GA JE SNAŠLO Završni masters visi o koncu?!