IZBORITE SE SA USAMLJENOŠĆU: Kako meditacija pomaže starijima

Bojana Jovanović

05. 09. 2024. u 07:30

U borbi sa usamljenošću najjači lek je, bez sumnje, druženje sa ljudima, međutim, starije osobe se često, voljno ili nevoljno, nalaze u nekoj vrsti društvene izolacije koja im to onemogućava.

ИЗБОРИТЕ СЕ СА УСАМЉЕНОШЋУ: Како медитација помаже старијима

Foto Shutterstock

Srećom, postoje tehnike koje našim najstarijima mogu doneti značajna socijalna i emocionalna dobra, zbog kojih će se osećati manje usamljeno, čak i kada su sami.

U borbi sa usamljenošću najjači lek je, bez sumnje, druženje sa ljudima, međutim, starije osobe se često, voljno ili nevoljno, nalaze u nekoj vrsti društvene izolacije koja im to onemogućava. Srećom, postoje tehnike koje našim najstarijima mogu doneti značajna socijalna i emocionalna dobra, zbog kojih će se osećati manje usamljeno, čak i kada su sami.

Prema podacima dobijenim iz studije sprovedene na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, koja je uključivala 40 starijih osoba, kao i navodima američkog gerijatrijskog sestrinstva, praktikovanje meditacije i majndfulnesa pomoglo je starijim osobama da se izbore sa usamljenošću, kao i u tome da se osećaju povezanije sa okolinom. Oni koji su učestvovali u osmonedeljnom programu meditacije i majndfulnesa, koji je podrazumevao svakodnevno praktikovanje ovih tehnika u trajanju od samo pola sata, značajno su smanjili nivo osećaja usamljenosti koju su "prijavili" na početku vežbanja.

Uz to, istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije utvrdili su da majndfulnes i meditacija pomažu starijima da bolje spavaju i smanje osećaj umora tokom dana. Za samo šest nedelja primenjivanja majndfulnes tehnike ispitanici su počeli bolje da spavaju, što ovu tehniku čini daleko moćnijom u odnosu na usvajanje "dobrih navika" za zdrav san.

Foto Shutterstock

Još jedna važna korist proističe iz praktikovanja meditacije i majndfulnes tehnike kod pripadnika trećeg doba - štite im mozak od gubitka pamćenja! Meditacija smanjuje efekte neprijatne anksioznosti, stresa i usamljenosti na mozak, koji mogu biti faktor rizika za demenciju. Prema još jednom američkom istraživanju, meditacija može pomoći u usporavanju napredovanja Alchajmerove bolesti i smanjenju stope atrofiranja u hipokampusu (deo mozga odgovoran za emocije, učenje i pamćenje).

Zato, podstaknite svoje roditelje, bake ili deke da oprobaju neku od ovih, po celokupno zdravlje blagotvornih, tehnika.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio