ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Septembarske bebe - budući dobri đaci i atlete

Bojana Jovanović

04. 09. 2024. u 07:25

Mesec u koji smo upravo zakoračili, septembar, donosi nam novo godišnje doba, početak škole, lepršavo lišće živahnih, promenljivih boja i dašak osvežavajuće hladnoće u vazduhu. Takođe, svake godine na svet „donosi“ i mnogo neverovatnih beba, rođenih baš u ovom periodu.

ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗАЛА: Септембарске бебе - будући добри ђаци и атлете

Foto Shutterstock

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti vezanih za vaše septembarsko čedo.

Najviše beba na svetu, u odnosu na sve ostale dane u godini, rođeno je 9. septembra. Rodni kamen (birthstone na engleskom, odnosno kamen koji odgovara mesecu rođenja) septembaraca je safir, pravi pravcati dragulj. Tradicionalno je plave boje, ali da li ste znali da može biti i ružičast, žut ili zelen? Za safir se kaže da predstavlja iskrenost, vernost i istinu, kvalitete za koje se svi nadamo da ćemo preneti svojoj deci, zar ne?

Ovaj kamen je plemstvo nosilo vekovima u kulturama koje se prostiru širom sveta. Stari Grci i Rimljani su smatrali da plavi kamen štiti od zla i zavisti, dok je među srednjovekovnim sveštenicima safir predstavljao raj.

Prema britanskoj studiji septembarska deca su uglavnom za klasu bolja od druge u razredu, i čak 20 odsto njih, u proseku, nastavi školovanje u elitnim ustanovama. Još na jednom polju ovu mališani imaju prednost u odnosu na svoje vršnjake – sportskom. Deca rođena početkom jeseni najčešće su snažnija i atletskije građena od ostale, pa i viša od njih. Takođe, postoji velika verovatnoća da će dugo živeti. Naime, prema američkim istraživanjima, najveće šanse da dožive stotu imaju upravo septembarske bebe. Možda zbog toga što ih tokom prve zime štiti imunitet koji su izgradile sisajući majčino mleko.

Za kraj smo ostavili prvo, a ne poslednje slovo azbuke – A. Septembarske bebe „dele“ svoj mesec rođenja sa mnogo slavnih ličnosti koje pripadaju A listama različitih profesija – tu su Bijonse, Zendaja, Idris Elba, Kijanu Rivs, Taradži P. Henson, Gvinet Paltrou, Salma Hajek, Donald Glover, princ Hari… Možda je već vreme da počnete da pregovarate sa agentima za zvezde!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost