ZVUK DUNAVA OTKRIVA KOLIKO JE VODA ZAGAĐENA: Neobično otkriće srpskih naučnika

Novosti online

07. 09. 2024. u 11:58

PROJEKAT „Strim“ ili „Zvuci Dunava” je edukacija o životnoj sredini, kojom naučnici Fakulteta tehničkih nauka sa partnerima iz Evrope žele da podstaknu ekološku svest kroz spajanje naučnih i umetničkih metoda.

ЗВУК ДУНАВА ОТКРИВА КОЛИКО ЈЕ ВОДА ЗАГАЂЕНА: Необично откриће српских научника

Foro: Printskrin

Stručnjaci Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, prof. dr Jelena Radonić, prof. dr Maja Turk Sekulić i dr Maja Brborić počeli su da rade na projektu u februaru, a partneri su im profesori i saradnici sa Univerziteta u Hajdelbergu.

- Mi smo svi inženjeri ili hemičari, nama su zvuci Dunava delovali apstraktno, ali kolega dr Fernando Palac iz Nemačke ima uređaj i pomoću njega snima. To nisu šumovi, već kompozicije, reflektuje se neka melodija kada uroni sondu u Dunav, stvara se audio snimak, zapravo dobijemo muziku. U zavisnosti koliko je zagađenje ili koliko je čisto, dobijaju se različiti zvukovi. On ih upoređuje i može na osnovu toga da meri kontaminaciju vode - objašnjava za Sputnjik dr Maja Brborić.

Brborić se godinama bavi ispitivanjem površinskih voda, pa je i tema doktorske disertacije ove naučnice bila vezana za ispitivanje polutanata koji se nalaze u Dunavu.

Reč je o malim česticama: polihlorovanim bifenilima, dioksinima i furanima, usporivačima gorenja, pesticidima i PAH-ovima.

- Pratila sam ih na deset tačaka Dunava u sedimentu. To je zapravo istorijsko zagađenje, ne samo voda koja teče. Pratili smo koncentracije, u svim delovima reke tokom kroz Srbiju sam detektovala te polutante. Onda se procenjivao rizik za ljude i živi svet, da li je i u kojoj meri bezbedno za konzumiranje i boravak. Nisu baš bili sjajni rezultati. - kaže profesorka.

Dunav prolazi kroz 10 zemalja i povezuje više od 100 miliona stanovnika, važan je vitalni izvor vode za dobar deo našeg kontinenta, ali se nažalost njen kvalitet razlikuje duž celog toka reke.

Austrija i Nemačka prečišćavaju 100 odsto gradskih otpadnih voda, Mađarska više od 50 odsto u skladu sa zakonima Evropske Unije, međutim na ulasku u Srbiju, ne vodi se računa šta se zapravo u reku ispušta.

Zagađenje dolazi iz kanalizacije i industrije, čak i pritokama.

U Beogradu već 50 godina postoje planovi za izgradnju prečistača, čija izgradnja prema najavama uskoro treba da se nastavi.

- Monitoring površinskih voda unapređen je umetničkom stranom projekta, mislim da može da privuče veći broj ljudi, da se pre svega deca zainteresuju, pošto idemo tom logikom da moramo da formiramo osobu koja će da stekne ekološko predznanje. Da se deca od malih nogu edukuju, da bi kasnije kao odrasli ljudi mogli da vode računa o životnoj sredini - zaključuje Brborićeva.

Nastaviće saradnju sa kolegama iz Nemačke sa kojima su  2019. zajednički osnovali interdisciplinarnu mrežu „Demokratija Akva Tehnika“ koja se fokusira na razvoj inovativnih rešenja za održivo upravljanje vodnim resursima.

U planu su i projekti sa partnerskim univerzitetima iz Rusije, Mađarske i Turske.

Priliku da čuju muziku koju komponuje Dunav, osim u Novom Sadu imaće i stanovnici Langenauma, Ulma, Beča i Pečuja.

Rezultati uzorkovanja vode, ali i zabeleženi audio snimci ući će u sadržaj jedinstvene digitalne platforme sa audio mapom, koja će biti dostupna svima.

(Sputnik)

BONUS VIDEO:
POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije