MISTERIOZAN PRAISTORIJSKI SPOMENIK U ŠPANIJI: Otkriveno kako su radnici dovlačili ogromno kamenje

D.B.M.

18. 09. 2024. u 14:55

NAJVEĆI drevni megalit Menga, koji se nalazi na krajnjem jugu Španije, daleko od Stounhendža u Velikoj Britaniji, i dalje je zagonetka za istraživače. Ogroman praistorijski spomenik, odnosno dolmen, sačinjen je od kamenih blokova i sagrađen na brdu.

МИСТЕРИОЗАН ПРАИСТОРИЈСКИ СПОМЕНИК У ШПАНИЈИ: Откривено како су радници довлачили огромно камење

vikipedia

Stručnjaci su se dugo pitali kako su u neolitu, više od hiljadu godina pre izgradnje egipatskih piramida, graditelji uspevali da pomeraju ogromno kamenje sa milimetarskom preciznošću i orijentišu ih prema tačkama izlaska sunca, tokom letnje dugodnevice. Međutim, sada je objavljena nova studija u časopisu "Science Advances" koja nudi uzbudljivu pretpostavku: da je stenje dovlačeno iz kamenoloma koji se nalazio na svega oko 850 metara. Istraživanje koje je trajalo deset godina pokazalo je da su graditelji montirali nivelisane pragove i sistem saonica, preko kojih su prevlačili teške blokove, a naučnici kažu da je reč o sofisticiranom dizajnu i planiranju, kao i poduhvatu koji je zahtevao mobilizaciju velike radne snage i izvanrednu logistiku.

Dolmen Menga je korišćen za sahranjivanje pokojnika, kao što je slučaj i sa ostalim dolmenima širom zapadne Evrope. Ovaj dolmen se izdvaja po svojoj grandioznosti i jedan je od najvećih poznatih megalitskih spomenika u Evropi. Dolmen potiče iz bretonskog jezika i u bukvalnom prevodu znači kameni sto. Megalit Menga nalazi se Uneskovoj listi svetsku baštinu od jula 2016. godine. Procenjuje se da njegova težina iznosi neverovatnih 150 tona! Izgrađen je oko 3800-3600. godine pre nove ere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno