ZASTARELI INKUBATOR SPASAO ŽIVOT BEBI KENGURU: Australijska medicinska sestra "u prolazu" pomogla životinjama

Jovana Švedić

04. 10. 2024. u 07:00

AUSTRALIJSKA medicinska sestra koja radi u lokalnoj bolnici, naletela je na centar za spasavanje kengura i donela stare inkubatore u nadi da će im možda koristiti za spasavanje života malih kengura.

ЗАСТАРЕЛИ ИНКУБАТОР СПАСАО ЖИВОТ БЕБИ КЕНГУРУ: Аустралијска медицинска сестра у пролазу помогла животињама

Foto Shutterstock

Nekada korišćeni za spasavanje prevremeno rođenih beba, inkubatori sada oponašaju uslove u torbi majke kengura, gde će beba kengur živeti prvih osam meseci svog života.

Desetine siročadi i mališana, ili štenaca tobolčara koji još nisu otvorili oči, svake godine se dovode u Kununura Kengaru Reskju Heven u Istočnom Kimberliju, Australija.

Kao najveća kopnena životinja u Australiji, odrasli kengur retko mora da brine o predatorima i njihova populacija može dramatično da poraste.

Ovo ih, nažalost, čini sličnim belorepanim jelenima u SAD koji najviše stradaju u saobraćajnim nesrećama na auto-putevima širom zemlje.

Mendi Votson, direktorka Kununura Hevena, spasila je stotine siročadi od svojih majki koje su progonjene ili koje su stradale u saobraćajnim nezgodama, a sada može da pomogne mladim, ružičastim "džoijima" da se bore i prežive bez toplote i vlage u majčinoj torbi.

Otpratila je stotine siročadi koji su se vratili u divljinu, ali i na hiljade koji ne stignu do odrasle dobi.

- Za 20 godina, pustili smo 823 kengura nazad u divljinu. Bilo je veoma teško, pogotovo za vreme suše, jer ne možemo da održavamo konstantnu temperaturu. Inkubator će održavati konstantnu temperaturu, što će nam drastično pomoći da spasimo još života -  rekla je Votson za Ej-Bi-Si njuz Daun Ander.

Inkubatore je donirala medicinska sestra Džejn Darlington, klinička pedijatrijska medicinska sestra u okružnoj bolnici Kununura.

Bolnica je morala da ih se otarasi jer je brzi napredak medicinske tehnologije doveo do toga da su postali zastareli, a ona je dobila ideju dok je obavljala kupovinu u gradu kada je ugledala volontera iz centra u kostimu valabija držeći spasenu bebu kengura u naručju.

- Bilo je veoma slatko i privuklo mi je pažnju. Veoma sam zadovoljna što smo uspeli da damo inkubator nekome ko će ga koristiti - rekla je Darlington.

 

BONUS VIDEO:

RADOST U ZOOLOŠKOM VRTU: Rođen okapi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)