POVRATAK INDIJSKIH NOSOROGA: Ilegalni lov ove vrste smanjen za 86 odsto

Jovana Švedić

03. 10. 2024. u 22:39

ILEGALNI lov na nosoroge u indijskoj državi Asam opao je za 86 odsto nakon što je promena vlade donela oštre mere kako bi ih zaštitili 2016. godine.

ПОВРАТАК ИНДИЈСКИХ НОСОРОГА: Илегални лов ове врсте смањен за 86 одсто

Foto: Shutterstock

Proširenjem zaštićenih područja i jačanjem patrola rendžera, stalni rast broja nosoroga, primećen od kasnih 60-ih, sada se ubrzao do tačke u kojoj 3.000 rogova krasi savanu Asam.

- Nosorozi su identitet Asama. Oni su naš ponos i kruna našeg biodiverziteta. Od kada smo preuzeli dužnost, preduzeli smo različite inicijative da zaštitimo cenjene vrste, proširimo njeno stanište i obezbedimo njenu bezbednost - napisala je glavna ministarka države Asam Himanta Bisva Sarma na mreži Iks.

U Indiji, glavni ministar je ekvivalent američkom guverneru, a država Asam kojom Sarma vlada je indijsko uporište nosoroga, sa 88% svih nosoroga u zemlji u Kazirangi, Manasu i Orangu, gde se nalaze nacionalni parkovi i rezervat za divlje životinje Pobitora.

Preostalih 12% je rasprostranjeno širom zemlje.

Mandat Sarme koji je počeo 2021. nadgledao je dodavanje skoro 50.000 hektara staništa u Nacionalnom parku Orang i još 50.000 u dva druga zaštićena područja.

Prošle godine, GNN je izvestio da je prvi put od 1977. u zemlji uhvaćeno 0 nosoroga.

Od tada je populacija Asamovih nosoroga porasla za 105 na 3.000, sa niskih 600 tokom 1960-ih.

Vlada je objavila ove podatke o ilegalnom lovu na Svetski dan nosoroga (22. septembra) kako bi pokazala da, ako postoji volja da se životinje zaštite, najveća vrsta megafaune na Zemlji može da napreduje.

BONUS VIDEO:

DžINOVSKE PANDE SE SPREMAJU ZA PUT: Crno-bela diplomatija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)