MOĆAN BILJNI PROTEIN I SUPERHRANA: Evo šta treba da uvedete u ishranu da budete zdravi

Bojan Milić

13. 02. 2025. u 12:21

SVE više ljudi se okreće zdravom načinu ishrane koji poboljšava kvalitet života i unosi vedrinu i pozitivnu energiju u svakodnevnicu, a ono što bi trebalo da se nađe kao vaš izbor kada je hrana u pitanju su alge.

МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави

Foto Shutterstock

Alge su jedan od najperspektivnijih izvora proteina i poseduju velike benefite po zdravlje i kvalitet života.


Šta su alge i koje je njihovo poreklo?

Alge su fotosintetski biljni organizmi koji rastu u vodi i mogu biti mikroskopske veličine ili vidljive golim okom. Spirulina, svetlo obojeni organizam, takođe je najstarija živa biljka na svetu koja može preživeti i u nepovoljnim uslovima. Stara je oko 3,6 milijardi godina i često se naziva "evolucionim mostom" između biljaka i organizama poput bakterija.

Ljudi koriste spirulinu već vekovima u svojoj ishrani. Indijanske kulture u Africi i Centralnoj Americi koristile su je kao osnovnu hranu, a i danas je prisutna u tradicionalnim meksičkim jelima poput tlayuda i tortilja. Spirulina prirodno raste u Meksiku, istočnoj Africi, zapadnoj Africi i Aziji, dok je Kina najveći komercijalni proizvođač spiruline. Ova alga raste u toplim jezerima, rekama i alkalnim jezerima u tropskim i suptropskim područjima.

Zašto bi alge trebalo biti neophodan sastojak u našoj ishrani?

Alge, posebno mikroalge poput spiruline i klorele, bogate su visokokvalitetnim proteinima koji se lako apsorbuju. Spirulina, na primer, može da dostigne čak 60 grama proteina na 100 grama, čineći je jednim od najvrednijih biljnih proteina i savršenim dodatkom ishrani, posebno za one koji žele povećati unos proteina bez konzumiranja životinjskih proizvoda.

Foto Pixabay free images

 

No, spirulina i klorela nisu samo bogate proteinima. Ove mikroalge sadrže i vitamine poput vitamina B12 i vitamina A, minerale poput kalcijuma i gvožđa, kao i omega-3 masne kiseline. Doprinose jačanju imuniteta, poboljšanju zdravlja srca, regulaciji hormona i šećera u krvi, detoksikaciji organizma i poboljšanju mentalnih funkcija.

Zbog svoje bogate nutritivne vrednosti, alge nisu samo dodatak ishrani, već prava superhrana koja podupire zdravlje na više nivoa.

Ekološki benefiti: Alge kao održivi izvor hrane

Jedna od ključnih prednosti algi je njihova ekološka održivost. U proizvodnji hrane, alge predstavljaju pravi ekološki win-win. Naime, za uzgoj algi nije potrebno zemljište, sama obrada i upotreba pesticida, pa njihov rast ne zahteva previše resursa, čineći ih idealnim kandidatom za održivu poljoprivredu. Takođe, uzgoj algi može pomoći u smanjenju emisije štetnih gasova, zbog sposobnosti fotosinteze i apsorpcije ugljen-dioksida, čineći ih potencijalnim rešenjem za smanjenje globalnog zagrevanja. U narednim decenijama, istraživanja pokazuju da bi alge mogle biti ključni izvor hrane za sve veći broj ljudi - mogle bi nahraniti čak 10 milijardi ljudi do 2050. godine.

Na koji način možemo konzumirati alge?

Foto Shutterstock

 

Mnogi ljudi uživaju u spirulini u prahu, ali njen ukus može biti specifičan, pa se često meša sa sokovima, smutijima ili proteinskim šejkovima kako bi se ublažio snažan ukus. S druge strane, sirova spirulina ima blaži ukus i često se dodaje u supe, meša sa svežim guacamole sosom ili jednostavno maže na tost. Budite kreativni i eksperimentišite sa spirulinom, jer ova moćna alga može transformisati vaše obroke u pravu hranjivu avanturu!

Nije tajna da se interesovanje za biljnu ishranu i održive izvore hrane rapidno povećava. Alge su postale simbol ove promene. Sposobnost algi da brzo rastu i regenerišu se omogućava im da zadovolje globalne potrebe za hranom, a da pri tome ne ugrožavaju planetu.

(Telegraf)
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U OPASNOSTI JE: Dušan Vlahović pod lupom italijanske legende - evo šta o Srbinu kaže legendarni Del Pjero