ZRNA SOJE VAN ZEMLJE: Šta je u stvari pokazala fermentacija u svemiru
JAPANSKA kuhinja ne bi imala identitet bez misoa, ali astronauti koji žele da konzumiraju jelo od fermentisanih zrna soje u svemiru možda će morati da se naviknu na drugačiji ukus.

Foto NASA
U eksperimentu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), proizvedena je pasta miso, koja se smatra prvom namirnicom smišljeno fermentisanom van Zemlje – poduhvat koji bi mogao baciti svetlo na potencijal za život u svemiru i povećati broj kulinarskih opcija za astronaute, piše Si-En-En.
Svemirski miso je imao sličan umami ukus kao miso napravljen na Zemlji. Međutim, istraživači kažu da postoji ključna razlika – pikantniji pečeniji i orašastiji ukus.
KLjUČNA RAZLIKA
Naučnici Megi Koblenc iz Masačusetskog instituta za tehnolohiju i Džošua Evans sa Tehničkog univerziteta Danske poslali su malu količinu kuvanih sojinih zrna na MSS u martu 2020, gde je ostavljena da fermentira 30 dana pre nego što je vraćena na Zemlju kao miso.
Miso je držan u posudi sa senzorima koji su pratili temperaturu, relativnu vlažnost, pritisak i radijaciju. U okviru eksperimenta, još dve količine su fermentisane na Zemlji radi poređenja – jedna u Kembridžu u Masačusetsu i druga u Kopenhagenu.
Nismo znali šta da očekujemo – fermentacija nije ranije rađena u svemiru, kaže Evans. Svemirski miso je bio tamniji i zgužvaniji, što ima smisla pošto je putovao mnogo više od zemaljskih verzija.
Neki uslovi u svemiru, naročito mikrogravitacija i povećano zračenje, možda su uticali na način rasta i metabolisanja mikroba i tako na odvijanje fermentacije.
Spajajući mikrobiologiju, hemiju ukusa, senzornu nauku i šire društvene i kulturne obzire, studija omogućava nove pravce istraživanja kako se život menja kad putuje u nove sredine kao što je svemir.
Osim toga, ovo istraživanje bi moglo unaprediti blagostanje i učinak astronauta i uvesti nove oblike kulinarskog izraza, proširujući i diversifikujući kulinarsku i kulturnu zastupljenost na rastućem polju istraživanja svemira.
Miso, slankasta fermentisana pasta od zrna soje, predstavlja osnovu mnogih supa, soseva i marinada. Svaki region u Japanu ima svoj specijalni recept.
Tradicionalno se pravi od natopljenih sojinih zrna, vode, soli i gljivice kodži, i obično je potrebno oko šest meseci da razvije svoj poseban umami ukus, s tim da je izraženiji što je fermentacija duža.
ŠTA U STVARI POKAZUJE FERMENTACIJA
Mnoge fermentisane namirnice sadrže probiotike, žive mikroorganizme koji zajedno sa postojećim korisnim bakterijama u crevnom mikrobiomu mogu da pomognu u regulisanju digestivnog sistema.
Dodatne analize su neophodne radi procene nutritivne vrednosti, uključujući makromolekularni sastav i bioaktivne supstance u svemirskom misou.
Fermentacija misoa na MSS ističe potencijal za život u svemiru pokazujući kako mikrobna zajednica može da se razvija, kaže Koblenc.
Naučnici dugo eksperimentišu sa rastom i berbom namirnica u svemiru, uključujući razne vrste zelene salate i rotkvice. Godine 2021, čak je održana tako zabava na MSS da bi se proslavila berba prvih čili papričica u svemiru.
Jedna japanska kompanija takođe pravi specijalni sake fermentisan u svemiru. „Asahišuzo“, kompanija koja proizvodi sake „Dasai“, platila je Japanskoj svemirskoj agenciji (JAXA) pristup eksperimentalnom modulu „Kibo“, delu MSS. Kompanija razvija i opremu za svemirsko fermentisanje, koja bi trebalo da bude lansirana kasnije ove godine.
(sputnikportal.rs)
BONUS VIDEO - PONUDA NA SAJMU AUTOMOBILA: Pogledajte kako izgledaju novi modeli
Preporučujemo

ŠTA POVEZUJE PČELE I PRODUŽETAK LjUDSKOG VEKA: U projekat uloženo 940 miliona evra
07. 04. 2025. u 23:33

PORAŽAVAJUĆE NAUČNO OTKRIĆE: Šta je pronađeno na najdubljoj tački Sredozemnog mora
06. 04. 2025. u 23:00

POGLEDAJTE - Kina završila izgradnju najvišeg mosta na svetu (video)
07. 04. 2025. u 01:45

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)