NIJE SVE ZA FRIŽIDER: Ovim namirnicama sobna temperatura više prija

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 04. 2025. u 00:00

VEĆINA nas bez razmišljanja skladišti hranu u frižideru, jer ne verujemo da to može imati negativan efekat - verujemo da se sigurno neće pokvariti, da će biti sveža i spremna za jelo.

НИЈЕ СВЕ ЗА ФРИЖИДЕР: Овим намирницама собна температура више прија

Foto: Profimedia

Međutim, hladnoća u nekim slučajevima može da upropasti ukus, teksturu i sve što određenu hranu čini primamljivom, pa je zbog toga je dobro znati kojim namirnicama mesto ipak nije u frižideru.

Logično je smatrati da bilo koja hrana može da ide u frižider, ali ovo pravilo ipak ne važi za nekoliko namirnica koje uvek ostavljamo da se hlade, a ne bi trebalo. Da ne biste izgubili ukus i teksturu, sledeću hranu nemojte držati na hladnom:

PARADAJZ

Hlađenjem paradajza mu oduzimate ono što ga čini posebnim, jer na temperaturama ispod 13 stepeni Celzijusa se njegovo sazrevanje zaustavlja, pa postaje vodenast i skoro sasvim bezukusan. Ako želite da zadržite njegovu prirodnu slatkoću i aromu, čuvajte ga na sobnoj temperaturi, sa peteljkom okrenutom nadole, tako da sazri do kraja.

KROMPIR

Čuvanje krompira u frižideru mu menja ukus, jer hladnoća pretvara njegov skrob u šećer. Da krompiri ne bi bili isuviše slatki, smestite ih na hladno, suvo mesto, kao što je kuhinjska ostava.

CRNI LUK

Kako se vlaga stvara, slojevi belog luka omekšavaju, pa kreće truljenje, jer ih hladnoća prebrzo "probudi". Za samo nekoliko dana počinju da gube onaj oštar, ukusni šmek. Pošto crni luk "voli" hladna, suva mesta i temperature oko 13 stepeni Celzijusa, mnogo duže će trajati u tamnoj ostavi nego u vlažnoj fioci frižidera.

HLEB

Hleb u frižideru nikako neće duže biti svež, već će samo brže da se stvrdne i postane bezukusan. Proces retrogradacije skroba, to jest starenja skroba, se ubrzava na hladnoći, pa hleb očvrsne. Umesto toga, čuvajte vekne u kutiji za hleb na sobnoj temperaturi.

MED

Kada držite med u frižideru, on se "pobuni" - glukoza se odvaja i onaj glatki mlaz pretvara se u zrnastu kašu. Ispod 10 stepeni Celzijusa med gubi svoju svilenkastu teksturu. Zato ga treba držati dobro zatvorenog u hladnom i suvom okruženju, a zanimljivo je da su drevni Egipćani skladištili med u grobnicama na ovaj način, tako da je on i posle 3.000 godina još uvek upotrebljiv.

BOSILjAK

Ovaj začin potiče iz tropskih krajeva, tako da hladnoća nije za njega - lako dobija fleke i brzo vene u frižideru. Tako se gubi njegova tekstura, ali i osvežavajuć ukus.

AVOKADO

Nezreli avokado u frižideru će potpuno prestati da sazreva i nikad nećete dobiti njegovu puterastu, mekanu teksturu i slatkoću. Ako ga prebrzo stavite na hladno, on ostaje tvrd i bez ukusa. Najbolje je ostaviti ga na kuhinjskoj površini da omekša, pa ga tek on da staviti u frižider, ali samo na kratko vreme.

BANANE

Banane preko noći dobiju smeđe fleke, a one ne samo da ružno izgledaju, već su simptomi stresa. Ispod 14 stepeni Celzijusa, hladnoća oštećuje ćelije njene kore, što dovodi do promena boje i neravnomernog sazrevanja.

MASLINOVO ULjE

Kada je na temperaturi ispod 7 stepeni Cezijusa, maslonovo ulje se zgrušava, u njemu se prave mutne grudvice, poput voska, pa se kvare ukus i način sipanja. Ovo ulje treba držati u hladnoj, tamnoj ostavi.

DINjA

Hlađenje dinje ili lubenice pre sečenja smanjuje količinu antioksidanasa poput beta-karotena i ubija njihovu prirodnu slatkoću. Prema preporukama, sobna temperatura čuva i ukus i nutritivne vrednosti, a tek kada se jednom iseče, onda ih zapakujte i stavite u frižider.

ČOKOLADA

Čuvanje čokolade u frižideru je navika mnogih, pogotovo ako vole da im je čokolada hladna i tvrda, ali ova vrsta skladištenja ima svoju cenu. Promene temperature uzrokuju beličaste pruge koje izgledaju kao prašina na njenoj površini. Iako su bezopasne, one narušavaju teksturu, a hladnoća takođe umanjuje aromu kakaa. Najbolje je čokoladu čuvati na hladnom i suvom mestu ako želite da ostane glatka i ukusna.

KRASTAVCI

Krastavci u frižideru deluju kao dobra ideja - dok ne počnu da se pretvaraju u vodenastu i kašastu namirnicu za samo dva dana. Pošto su puni vlage i osetljivi na hladnoću, ne mogu opstati na temperaturama ispod 10 stepeni Celzijusa. Njima najviše prija temperatura između 10 i 13 stepeni Celzijusa, daleko od voća koje emituje gas etilen, poput banana, koji može dovesti do ubrzanog truljenja.

PLAVI PATLIDžAN

Kada se ova namrinica čuva na temperaturama ispod 10 stepeni Celzijusa, dolazi do takozvanog oštećenja od hladnoće. Simptomi se mogu pojaviti već posle 3 do 6 dana - spolja će izgledati savršeno, ali iznutra će početi da truli i poprimi braonkastu boju.

BRESKVE

Nezrele breskve u frižideru dobiju brašnastu teksturu, umesto da postanu mekane i slatke. Hladnoća remeti proizvodnju etilena, gasa koji omekšava plod. Najbolje je ostaviti ih da sazrevaju na sobnoj temperaturi, a kada omekšaju, kratko hlađenje je u redu.

ANANAS

Ananas je specifičan - ne sazreva nakon berbe, ali može postati slađi. Na sobnoj temperaturi prirodni šećeri se lagano koncentrišu, što poboljšava njegov ukus. Ako ga prerano stavite u frižider, enzimska aktivnost se usporava i ukus postaje blag. Bolje je da ceo ananas stoji na kuhinjskoj površini, pa da se ubaci u frižider nakon što sazri.

TIKVE

Na kori tikve se skuplja vlaga, kora omekšava, pa postaje savršena površina za stvaranje buđi. S druge strane, kada se pravilno čuvaju, mogu trajati od 8 do 12 nedelja na suvom mestu, na temperaturi od 10 do 13 stepeni Celzijusa.

KIVI

Pustite kivi prvo da se omekša na sobnoj temperaturi, pa ga ohladite ako morate. U suprotnom, sprečavate ga da potpuno sazri. Pre nego što omekša, kivi ne treba izlagati hladnoći - gas etilen mu je potreban da sazri, a frižider taj proces zaustavlja, pa se tada dobija tvrd i kiseo plod.

JABUKE

Jabuke emituju etilen i nastavljaju da sazrevaju na sobnoj temperaturi. Frižider taj proces usporava, ali ih i isušuje, pa se kora se skuplja i hrskavost nestaje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - PONUDA NA SAJMU AUTOMOBILA: Pogledajte kako izgledaju novi modeli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LIGA ŠAMPIONA: Trijumfi Aston Vile i Dortmunda, ali PSŽ i Barselona idu u polufinale najelitnijeg evropskog takmičenja