ZAVRŠENE PRIJAVE PENZIONERA ZA BESPLATNU REHABILITACIJU U BANJAMA: Preliminarna rang-lista biće objavljena 30. marta

Tanjug

07. 03. 2023. u 08:49

ZAVRŠENE su prijave penzionera za besplatnu rehabilitaciju u banjama u Srbiji o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a preliminarna rang-lista korisnika koji su to pravo ostvarili biće objavljena 30. marta, izjavila je Jelica Timotijević, iz Fonda PIO.

ЗАВРШЕНЕ ПРИЈАВЕ ПЕНЗИОНЕРА ЗА БЕСПЛАТНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ У БАЊАМА: Прелиминарна ранг-листа биће објављена 30. марта

Foto: V. Mitrić

- Budući da je prijava zaključena 2. marta, udruženja penzionera bi u ovom periodu trebalo da sve prijave objedine i dostave filijalama Fonda prema mesnoj nadležnosti, kako bi se podaci uneli u sistem. Penzioneri su mogli na oko 220 punktova, penzionerskih udruženja i odbora u celoj zemlji da dostave prijave. Očekujemo da u najkraćem roku sve prijave budu predate Fondu na dalju obradu - rekla je Timotijevićeva.

Prema njenim rečima, sve prijave se unose u sistem i prvi korak je izdvajanje onih koji ne ispunjavaju uslove, recimo penzija im je viša od propisanih 37.809 dinara, ili su već koristili besplatnu rehabilitaciju u prethodne tri godine i slično.  

- Regularne prijave se boduju tako što se primenjuju kriterijumi bodovanja po visini penzije, dužini staža osiguranja i dužini primanja penzije. Nakon toga se objavljuje preliminarna rang-lista sa imenima penzionera koji su u ovoj godini ostvarili pravo - rekla je Timotijević.

Ona je istakla da se preliminarna rang-lista objavljuje 21. radnog dana od dana zatvaranja oglasa, što znači da će penzioneri moći da vide da li su ostvarili pravo u četvrtak, 30. marta, na oglasnim tablama u penzionerskim udruženjima i u filijalama Fonda.

- Ukoliko nisu ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju, penzioneri imaju mogućnost da ulože prigovor, u roku od pet radnih dana od dana objave preliminarne rang-liste. Obaveza komisije je da u roku do pet radnih dana razmotri prigovore i po istima odluči. Nakon toga pravi se konačna rang-lista - napomenula je Timotijevićeva.

Ona je precizirala da će polovinom aprila na oglasnim tablama biti objavljene konačne rang-liste.

- Odmah potom će se uraditi raspodela banja, uvažavajući iskazane želje penzionera i svako od njih će u kratkom roku dobiti obaveštenje o tome da je ostvario pravo na besplatnu rehabilitaciju i koja banja, od tri koje je naveo kao svoju želju, mu je dodeljena. Istovremeno, spiskovi penzionera se dostavljaju banjama i očekujemo da banje već u drugoj polovini aprila počnu da pozivaju korisnike na rehabilitaciju - rekla je Timotijević.

Još uvek se, dodala je, nema uvid u iskazane želje po oglasu za ovu godinu, ali iz iskustva se zna da je najveće interesovanje za Vrnjačku banju, Banju Koviljača i Banju Kanjiža.

- Prošle godine bilo 40.000 prijava, a očekuje se da će i ove godine biti približno interesovanje - istakla je Timotijevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere