UDRUŽENI U MRŽNJI PROTIV SRBIJE: Milo Đukanović kod Milanovića bez dokaza napadao Beograd i Rusiju

CRNOGORSKI predsednik Milo Đukanović, koji je nakon događaja u toj zemlji ekspresno doputovao u Zagreb, nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem rekao je da je "Cetinje pokazalo da Crna Gora nema vladu koja štiti nacionalne interese".

УДРУЖЕНИ У МРЖЊИ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Мило Ђукановић код Милановића без доказа нападао Београд и Русију

Foto: EPA/Antonio Bat

- Vreme je naš saveznik, a građanski i sekularni identitet Crne Gore je napadnut servilnošću aktualne vlade pred centrima velikodržavnog idealizma u Beogradu - tvrdi Đukanović.

Hrvatski predsednik je objasnio da je razlog hitnom pozivu Đukanoviću da dođe u zvaničnu posetu Hrvatskoj ”podrška Crnoj Gori”, podsetivši na događaj iz 1997. godine kada je crnogorska policija zaustavila prosvednike koji su krenuli prema naselju katoličkih Albanaca u Tuzli.

- To je bio trenutak kada sam znao da je Crna Gora postala 'nešto drugo' - tvrdi Milanović.

Ocenio je da Srbija koja pregovara sa Evropskom unijom nema jasan princip za ulazak, a da je pitanje za milion evra kako tretirati region, kao celinu ili svaku pojedinu državu.

Milanović se zauzima da Crna Gora, Albanija i Severna Mekedonija imaju preferencijalni tretman, a sam će svojim kolegama iz Evrope ukazati na probleme u Crnoj Gori.

- U tom duhu i sa tom namerom danas je Đukanović u Zagrebu - ocenio je Milanović, uz konstataciju da se Hrvatska zauzima za modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru.

Na novinarsko pitanje da li je poziv Đukanoviću i poruka Beogradu Milanović je potvrdno odgovorio, dok je Đukanović bez dokaza optužio Rusiju da se umešala u događaje u regionu.

- Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobijamo iz Moskve su da naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti.

Zatražio je od Hrvatske da probudi pomalo uspavanu pažnju Evrope prema regionu i Crnoj Gori, a Milanović je reagovao da sve države moraju pre svega da budu okrenute same sebi.

- Bavite se sobom, to je moja poruka, a Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite da budete članica EU. To što nema rata nema razloga i da Evropa drži oči zatvorenima.

Za Milanovića ”svako treći” kada je reč o Crnoj Gori, bio to Beograd, Moskva ili Brisel je višak.

Hrvatski predsednik je detaljno govorio o pozivu Đukanoviću da dođe što pre i konstatovao da je poziv usledeo ”nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju ovih dana”.

- Do poseta je trebalo ionako doći, ali su ga događaji ubrzali - rekao je šef hrvatske države, a Hrvatska je želela dati otvorenu podršku Crnoj Gori.

Milo Đukanović je u Zagrebu konstatovao da se sa Zapadnog Balkana ponovo šalju retrogradne političke poruke kako je vreme za ostvarivanje ciljeva iz devedesetih godina prošlog veka.

- Opet se plasira iluzija da na Zapadnom Balkanu nije moguća multietnička demokratija i da je vreme za stvaranje uvećanih nacionalno i verski homogenih država. I u ovim situacijama i nakon njih Crna Gora je odlučna da ostane građanska država - poručio je Đukanović, koji će se sa Milanovićem družiti i na Brionima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (9)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!