HRVATI ZABRINUTI: Dosta medicinskog osoblja zaraženo omikronom

Tanjug

13. 01. 2022. u 11:58

BRZINA širenja omikrona ozbiljno ugrožava hrvatski zdravstveni sistem, zbog zabrinjavajućeg broja zaraženih lekara i medicinskih sestara, koji su zbog toga van stroja, piše zagrebački Jutarnji list.

ХРВАТИ ЗАБРИНУТИ: Доста медицинског особља заражено омикроном

Foto: Depositphotos

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u zdravstvenim ustanovama je pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 lekara.

KBC Split radi bez 36 lekara i čak 82 medicinske sestre, KBC Zagreb bez 29 lekara i 68 medicinskih sestara, KBC Rijeka bez 17 lekara i 37 medicinskih sestara.

- U utorak smo imali 60 zaposlenih, što u izolaciji, što u samoizolaciji, a juče je ta brojka bila 106 - izjavio je direktor KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U KBC-u Zagreb u utorak je van stroja bilo čak 186, a juče 244 zaposlenih lekara i medicinskih sestara, dok je u KB Dubrava u utorak u izolaciji i samoizolaciji bilo njih 65.

- Naravno da smo zbog toga zabrinuti. Naši pozitivni zaposleni mahom su vakcinisani, tako da imaju ili vrlo blage ili nikakve simptome, ali nezavisno od toga su pozitivni i ne mogu biti na poslu - kaže Ivica Lukšić, direktor KB-a Dubrava.

Zadarska bolnica je već u problemu jer je bolesno 55 zaposlenih, pa je veoma teško sastavljati smene, rekao je direktor Željko Čulina.

Pomoćnik direktora u KBC Zagreb Milivoj Novak kaže da u toj zdravstvenoj ustanovi situacija još nije alarmantna, ali je teško predvideti razvoj situacije, jer su brojevi zaraženih među zaposlenima svakog dana sve veći.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a