DEDOVINU BRANE OD KANTONA: Više od 400.000 naših sunarodnika iz Federacije BiH može da ostane bez imovine

V. C. S.

26. 01. 2022. u 10:00

KANCELARIJA za pomoć Srbima izbeglim iz Bosne i Hercegovine u zaštiti njihove imovine u Federaciji BiH počela je u utorak sa radom u Beogradu. U Republici Srpskoj već postoji šest takvih kancelarija, a najavljeno je otvaranje još jedne, u Novom Sadu. Procene su da oko 400.000 Srba polaže pravo na nekretnine u Federaciji BiH.

ДЕДОВИНУ БРАНЕ ОД КАНТОНА: Више од 400.000 наших сународника из Федерације БиХ може да остане без имовине

FOTO: Novosti

Usklađivanje zemljišnih knjiga, odnosno "harmonizacija katastarskih podataka", počela je 2014, ali mnogi Srbi izbegli iz BiH, pre svega oni u inostranstvu, nisu o tome bili obavešteni. Vlasti u Federaciji javne pozive za postupke ne šalju lično, već ih objavljuju u "Službenom glasniku" i lokalnim novinama, koji raseljenim Srbima nisu dostupni. Tako je mnogima imovina ostala uknjižena na druge vlasnike - kanton, opštinu ili pojedinca, posle 10 ili 20 godina neprekidnog korišćenja.

Šef Predstavništva RS Mlađen Cicović podsetio je da je Vlada RS pozvala izbegle da se jave područnim kancelarijama radi pravne pomoći. Za dva meseca kampanje u prošloj godini formirana su 3.254 nova predmeta, što je oko 78 odsto od ukupnog broja otvorenih tokom prethodne tri i po godine.

Na zaštiti prava Srba iz BiH uključila se i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Pre rata na teritoriji Federacije BiH živelo je 541.000 Srba, a prema popisu iz 2013. samo 56.000, deset puta manje. Pošto se pozivi nosiocima imovinskih prava, kada su ona predmet postupka, ne šalju lično, Srbi u izbeglištvu i rasejanju gube dedovinu samo zato što nisu pravovremeno obavešteni da je njihova imovina predmet postupka - kaže Arno Gujon, prvi čovek Uprave, apelujući na Srbe da provere na koga se zemlja njihovih predaka vodi.

Portal "Srpska zemlja", na kojem se mogu naći sve informacije i obrasci neophodni za ostvarenje imovinskih prava, predstavljen je u utorak. Predstavnik RS Đorđe Radanović naveo je da svaki Srbin iz Federacije koji ima zemlju u tom entitetu može sa sajta "Srpska zemlja" da preuzme Zakon o zemljišnim knjigama i druge akte, kao i informatore o načinu pokretanja ostavinske rasprave. Tu su i razni obrasci, poput onoga za podnošenje zahteva za upis u matičnu knjigu umrlih i za otklanjanje grešaka u gruntovnici, a tu su i brojevi telefona sudova i opštinskih katastara i svih kancelarija za stručnu pravnu pomoć Srbima.

POMOĆ SRBIJE

DA će Srbija pomoći Srbima iz BiH, kaže i komesar za izbeglice Vladimir Cucić, koji ih poziva da sami potraže svoju imovinu. Kako je rekao, napravljen je priručnik za prijavu i zaštitu prava na nepokretnostima u Federaciji i uskoro će biti dostupan kod svih poverenika Komesarijata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024