MISLIO SAM DA TO GOVORI NEKI RUSKI ZVANIČNIK: Plenković se izvinio Ukrajini zbog izjave Milanovića (VIDEO)

Tanjug

26. 01. 2022. u 00:20

HRVATSKI premijer Andrej Plenković izvinio se danas Ukrajini zbog izjave predsednika države Zorana Milanovića da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i odbacio predsednikove izjave da će povući hrvatske vojnike iz Ukrajine jer ih tamo i nema.

МИСЛИО САМ ДА ТО ГОВОРИ НЕКИ РУСКИ ЗВАНИЧНИК: Пленковић се извинио Украјини због изјаве Милановића (ВИДЕО)

Milanović i Plenković / Foto Tanjug-HINA

Milanović je ranije danas rekao da je "Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu, ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU". On je takođe rekao da Hrvatska "nema ništa" sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući "do zadnjeg vojnika", prenela je Hina.

- Koliko je meni poznato, hrvatskih vojnika u Ukrajini nema - rekao je premijer novinarima i dodao da se kontingent hrvatske vojske koji je bio u Poljskoj vratio upravo ovih dana.

Milanovićeve izjave su nestvarne, njegova izjava o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji je uvredljiva, rekao je on.

- Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske Vlade izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku i koja trenutno ima okupirane delove, kao što je imala Hrvatska - naveo je Plenković.

Milanovićevu izjavu da Ukrajina nije dobila ništa od EU demantovao je podacima da je Evropska unija, što bespovratne pomoći, što zajmova dala do sada 17 milijardi evra, a danas je najavila novu pomoć.

- U prvi tren sam pomislio da je to nekakav ruski zvaničnik koji govori - rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li vojnici Hrvatske, članice NATO-a, učestvovati u operaciji ako dođe do sukoba, premijer je odgovorio protivpitanjem "Odakle su uopšte sve te teze?".

- Politika Hrvatske je deeskalacija napetosti, sprečavanje eventualnog sukoba, podrška teritorijalnoj celovitosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine - rekao je Plenković.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)