HAKOVANA MREŽA A1: Ugroženi podaci jednog dela korisnika

Novosti online

09. 02. 2022. u 13:08

A1 HRVATSKA objavio je saopštenje u kome je navedeno da je došlo do sigurnosnog incidenta.

ХАКОВАНА МРЕЖА А1: Угрожени подаци једног дела корисника

Foto: Depositphotos

- Nažalost, uprkos naprednim merama zaštite i stalnom podizanju nivoa sigurnosti dogodio se sigurnosni incident povezan s jednom od baza korisničkih podataka kojim je kompromitovan deo ličnih podataka jednog dela A1 korisnika - navedeno je.

Objavljeno je i o kojim je podacima reč

- Intenzivno se radi na utvrđivanju svih činjenica vezanih uz sigurnosni incident, te je do sada računalnom forenzikom utvrđeno da su potencijalno kompromitovani podaci manje od 10 odsto A1 korisnika. Izloženi podaci su ime i prezime, adresa, OIB kao i broj telefona. Naglašavamo da informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitovane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka. Sve korisnike čiji su lični podaci potencijalno kompromitivani ćemo naknadno obavestiti - dodaje se u saopštenju.

Sve prijavljeno policiji

- A1 Hrvatska krajnje ozbiljno shvata ovu neugodnu situaciju te je odmah po prvim znakovima sumnje na nedopušteni pristup korisničkoj bazi trenutno i bez odlaganja onemogućila dalji neovlašćeni pristup i preduzela dodatne mere zaštite.

Takođe, odmah je podnesena kaznena prijava zagrebačkoj Policijskoj upravi, pa su informacijski stručnjaci uključeni u otkrivanje počinitelja kaznenog dela. 

"A1 Hrvatska drži se najviših sigurnosnih standarda"

- A1 Hrvatska drži se najviših sigurnosnih standarda i zaštite podataka, te ćemo nastaviti s dodatnim ulaganjima u poboljšanje sigurnosnog okruženja. Ponavljanje navedenog sigurnosnog incidenta nije moguće te nije imalo niti će imati uticaja na pružanje usluga korisnicima.

A1 Hrvatska će pravovremeno obaveštavati korisnike o daljem postupanju vezano za ovaj događaj - istakli su iz ove kompanije. 

U nastavku je zvanična izjava kompanije A1 Srbija:

- Bezbednosni incident koji se dogodio u A1 Hrvatska nema nikakvog uticaja na baze podataka A1 Srbija, tako da su korisnici A1 Srbija i njihovi podaci sigurni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave