PROTESTI ZBOG "BUGARIZACIJE": Demonstracije pod vođstvom VMRO-DPMNE ne jenjavaju i traju iz večeri u veče

Mladen Stančić - Stalni dopisnik iz Skoplj

06. 07. 2022. u 20:00

ŽESTOKI masovni antivladini protesti u Skoplju protiv prihvatanja francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom na putu deblokiranja pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, četvrtog dana su eskalirali u otvorene sukobe demonstranata sa policijom ispred zdanja Sobranja kada je povređeno 47 policajaca, od čega dvojica teško.

ПРОТЕСТИ ЗБОГ БУГАРИЗАЦИЈЕ: Демонстрације под вођством ВМРО-ДПМНЕ не јењавају и трају из вечери у вече

Foto Tanjug/AP

Uz podršku i predvođenje protesta od strane najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, u antivladinom bloku istrajava se na stavu da je francuski predlog poguban po makedonske nacionalne identitetske interese i da vodi asimilaciji uvodom u "bugarizaciju zemlje".

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocenjuje da će ukoliko se prihvati francuski predlog nastati kompletna asimilacija Makedonaca. Istovremeno, kako smatra, Bugarskoj će se dati alatka da kada želi i kako hoće blokira Makedoniju da postane zemlja članica EU.

- U dokumentima stavljenim na uvid javnosti praktično ima nekoliko suštinskih stvari koje moramo da odbijemo. Prvo, što se jedan od dokumenata poziva na protokol druge međuvladine konferencije sa Bugarskom, gde se praktično nalaze i istorija i obrazovanje i spomenici i kultura. I, ako mi to prihvatimo, pred nama je praktično kompletna asimilacija. I drugo, u prvom dokumentu, u tački pet, ima nekoliko uslova. Tamo se nalaze i bilateralni dogovori, a na taj način se daje alatka u ruke Bugarske kojom može da nas blokira bilo kad. To su dve esencijalne stvari koje treba da odbijemo - ocenio je Mickoski.

Foto: Printskin

U skopskom Klubu poslanika juče je započeo prvi susret međustranačkih radnih grupa u nastojanju poboljšanja dela teksta francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom.

Iz VMRO-DPMNE insistiraju na promeni nekoliko suštinskih delova teksta. Opozicija navodi da u pregovaračkom okviru "ne treba da stoji uslov za promenu našeg Ustava". Sporna je i tačka predloga da će "Bugarska učestvovati u kreiranju sadržine makedonskih udžbenika".

Bugarskim vetom početak pregovora EU sa Skopljem, a uz to vezano i sa Tiranom u paketu, od novembra 2020. godine, blokiran je zbog spora oko upotrebe makedonskog jezika i istorije Severne Makedonije.

 

PODRŠKA

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel je u Skoplju potvrdio da je cela EU stala iza francuskog predloga kojim će se, kako je rekao, omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju, i deblokirati evrointegracije ove zemlje. Premijer Dimitar Kovačevski i šef države Stevo Pendarovski su potvrdili da je predlog "nakon modifikacije" postao prihvatljiv, ali da sve to treba da overi parlament.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)