HRVATSKA NA SIVOJ LISTI ZEMALJA ZA PRANJE NOVCA: Zbog finansiranja terorizma na spisku je zajedno sa Albanijom, Panamom i Malijem

Novosti online

25. 06. 2023. u 12:33

ZBOG neefikasnih aktivnosti u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Hrvatska je jedina zemlja EU koja se našla na listi međunarodne agencije FATF - zajedno sa, na primer, Albanijom, Panamom i Malijem.

ХРВАТСКА НА СИВОЈ ЛИСТИ ЗЕМАЉА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА: Због финансирања тероризма на списку је заједно са Албанијом, Панамом и Малијем

Foto: Tanjug/AP

Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca, Financial Action Task Force (FATF), stavila je Hrvatsku, zajedno sa Kamerunom i Vijetnamom, na listu zemalja koje bi trebalo pomnije pratiti. Tri zemlje su sada među 23 zemlje koje „aktivno rade sa FATF-om“ na rešavanju „strateških nedostataka u njihovim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje“, navodi se u saopštenju FATF-a u Parizu.

Sa sedištem u francuskoj prestonici, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i povezano je sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

 

Odvraćajući efekat na investitore

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja je na listi. Prema FATF-u, vlada u Zagrebu je obećala da će pojačati napore u sferi sprečavanja ovih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcioni plan. Uvrštavanje na takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući efekat na strane investitore.

Ostale zemlje na listi su, na primer, Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasifikovane kao visoko rizične. Trenutno su na njemu samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

 

Problemi i u Nemačkoj

Prošlog leta, izveštaj FATF-a je potvrdio da Nemačka takođe ima deficite u borbi protiv pranja novca . Glavna tačka kritike bila je da joj još nije pridan dovoljan politički značaj .

Međunarodni stručnjaci kritikuju neispitani haos u pogledu odgovornosti i protoka informacija između više od 300 različitih kancelarija, službi i državnih organa koji se bave ovom temom u zemlji. Postoje ozbiljni nedostaci u praćenju gotovinskih transfera , saopštio je FATF, i generalno se žale da nemačke vlasti čine premalo da istraže finansijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i izvedu ih pred lice pravde.

Zbog toga je Nemačka i danas „raj za one koji žele da peru novac“ i posebno popularna evropska destinacija među italijanskim mafijašima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)