DRVAR: Služen parastos poginulim srpskim borcima i civilima

Novosti online

13. 09. 2023. u 17:55

U DRVARU je služen parastos poginulim borcima i civilima stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom obeležavanja 28 godina od progona srpskog stanovništva iz ove opštine u napadu Hrvatske vojske i takozvane Armije BiH.

ДРВАР: Служен парастос погинулим српским борцима и цивилима

Drvar - opština sa najviše Srba u FBiH / Foto D. Pozderović

Parastos je služen kod spomen obilježja stradalim Drvarčanima koje je podignuto zahvaljujući Republici Srpskoj i Srbiji.

Predsednik Boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar Miladin Bajić rekao je da je u proteklom ratu poginulo više od 300 srpskih vojnika i civila iz Drvara, dok je 1.260 ranjeno, od kojih 600 teško.

- Na današnji dan 1995. godine pao je Drvar. Ovo je tužan dan za sve naše sugrađane - rekao je Bajić i dodao da su Drvarčani stvarali Republiku Srpsku, a da im sada ostvarivanje njihovih prava otežava to što se Drvar nazali u Federaciji BiH.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je da je 13. septembar najtužniji dan u novijoj istoriji ove opštine.

- Današnji datum obeležavamo prvi put kod novoizgrađenog spomenika, koji je jedini podignut poginulim srpskim borcima na području FBiH - navela je Runićeva.

Ona je ukazala da se Drvar, kao povratnička opština, susreće se mnogobrojnim problemima.

- Potrebno je naći rešenje da se srpski borci sa područja FBiH koji su stvarali Republiku Srpsku stave u ravnopravan položaj za borcima iz Srpske - naglasila je Runićeva.

Ona je navela da Drvarčani šalju poruku da su danas svoji na svome, da ne zaboravljaju i da gledaju u budućnost.

Počast poginulim borcima i civilima sa područja Drvara odale su delegacije boračkih organizacija Drvar-Istočni Drvar i regije Mrkonjić Grad, predstavnici porodica poginulih boraca, Drugog bataljona vojne policije Drugog krajiškog korpusa, opština Drvar i Istočni Drvar i političkih stranaka.

Od predratnih 17.000 stanovnika, u Drvaru, prema popisu, živi nešto više od 7.000 većinskog srpskog stanovništva.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove