BIH DOBILA ZELENO SVETLO: Počinje otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji

Novosti online

21. 03. 2024. u 21:11

LIDERI država članica Evropske unije danas su u Briselu dali su "zeleno svetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Ovu odluku su doneli na temelju preporuke Evropske komisije (EK).

БИХ ДОБИЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Почиње отварање преговора о приступању Европској унији

Foto AP

Evropska komisija je prošle sedmice objavila izveštaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj meri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji, piše N1, prenosi Srpskainfo.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izveštaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada takođe izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj meri ispune kriterijumi za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnela je zahtev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodeljen joj je u decembru 2022.

Kako je planirano, lideri EU će dati svoje političko zeleno svetlo za budući pristup Bosni i Hercegovini. Novi nacrt objavljen o proširenju, koji je vidio Politico, malo je stroži u pogledu narednih koraka u procesu pridruživanja.

Prema novom tekstu, lideri pozivaju “Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Veće usvoji onog trenutka kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. 22. oktobra”.

Istovremeno, novi nacrt je takođe pozitivniji u pogledu sledećih koraka za Ukrajinu i Moldaviju, kako je Litvanija tražila. Kada je u pitanju pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, lideri su spremni da pozovu Veće da ih “brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom”. Međutim, novi nacrt ne ukazuje na konkretan trenutak za usvajanje pregovaračkog okvira, kao što su ukrajinske pristalice prvobitno tražile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024