ILUZIJA O ČLANSTVU "Fajnenšel tajms": BiH se iz geopolitičkih razloga gura u EU

Милица Шкорић
Milica Škorić

25. 03. 2024. u 23:00

MALO po malo, vrata za članstvo Bosne i Hercegovine u EU se otvaraju. Ono što kvari ovu dobru vest, piše "Fajnenšel tajms", je što Brisel svoju politiku prema Balkanu zasniva na željama, a ne na realnosti.

ИЛУЗИЈА О ЧЛАНСТВУ Фајненшел тајмс: БиХ се из геополитичких разлога гура у ЕУ

Foto AP

Put do proširenja pun je prepreka. Sa jedne strane EU mora da izmeni način funkcionisanja svojih institucija, finansija i politiku kako bi primila nove članice. A entuzijazma za to među 27 zemalja članica u ovom trenutku nema.

Sa druge strane, zemlje kandidati moraće da sprovedu reforme u svojim društvima kako bi bile "pogodne" za članstvo u Uniji. Iako je Balkan na putu ka EU još od samita u Solunu 2003. godine, Hrvatska je poslednja koja se priključila Uniji 2013. godine.

A sama BiH je na samom kraju reda, uprkos pohvala predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je zemlja napravila "impresivne korake napred".

Među tim "impresivnim koracima" su usvajanje: zakona o konfliktu interesa, borba protiv pranja novca i finansiranja terorista, unapređenje pravosudnog sistema, upravljanje migracijama i usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

U praksi, sarajevski politički analitičar Jasmin Mujanović je to ovako sročio: "Nema procesa ni logike; Brisel izmišlja stvari u hodu".

Drugim rečima, Komisija ima snažne geopolitičke argumente za forsiranje članstva BiH u Uniji, ali zna da oni sami po sebi nisu dovoljni da bi se pristupilo EU. Postoje kriterijumi za ulazak koji moraju biti ispunjeni, piše "Fajnenšel tajms".

Dakle, umesto toga, Komisija bira da podstakne iluziju da je BiH konačno na putu da transformiše institucije koje su je od 1995. godine i Dejtonskog sporazuma učinile politički najparalizovanijom, nefunkcionalnijom državom u Evropi.

I to je, navodi list, glavni problem sa pristupom EU potencijalnom ulasku BiH u klub. Demokratija je uslov za članstvo, ali, podržavajući bosanskohercegovački politički sistem zasnovan na etničkoj pripadnosti, EU zapravo učvršćuje antidemokratske tendencije.

Stoga, zaključuje "Fajnenšel tajms", da bi Bosna i Hercegovina postala punopravna članica EU, Zapad će morati u potpunosti da reformiše njen etnički zasnovan politički sistem koji je posledica Dejtonskog sporazuma koji su ugovorili Amerikanci.

BONUS VIDEO: BRUKA - Pogleđate kako su Đilasovi i Šolakovi mediji obeležili godišnjicu NATO agresije

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024