KAVGE ZASENILE I "DEŽURNE KRIVCE" SRBE: Do parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ostale dve nedelje - kampanja ispunjena svađama

Dve nedelje pred izbore i početnog šoka uključivanjem Milanovića u izborni proces, dok on odbija da podense ostavku na mesto predsednika, kampanja je bezidejna. Levičarska koalicija je izgubila početnu prednost, a desni centar predvođen HDZ-om nije ponudio ništa atraktivno i novo. Sve se vrti oko starih optužbi koje su građanima već dosadile i pre nego što su krenuli završni skupovi sa obećanjima za koje svi znaju da se nikad neće ostvariti.

КАВГЕ ЗАСЕНИЛЕ И ДЕЖУРНЕ КРИВЦЕ СРБЕ: До парламентарних избора у Хрватској остале две недеље - кампања испуњена свађама

Zoran Milanović i Andrej Plenković, Foto Tanjug/HINA

Mnogo kandidata na izborima sede na dve stolice, u želji da očuvaju fotelje ako ne budu izabrani u parlament. Nema novih lica i jasno definisanih izbornih programa, ali začudo niko se ne bavi Srbijom i komšijama, što je pre uvek dolazilo na red uoči izbora.

Osim plakata SDSS-a koji su i ovog puta zanimljivi i drugačiji od standardnih, svi drugi su bezidejni. "Rijeke pravde dolaze" poručuju levičari, dok HDZ izlazi na izbore sa sloganom "Za sve izazove". Dosadašnje izazove, kao što je bila kovid-kriza ili saniranje posledica zemljotresa vodeća politička stranka nije savladala, ali ionako je svejedno šta će se naći na plakatima koji su preplavili Hrvatsku. Navodno je poljska stranka Pravo i pravda plaćala oglase HDZ-a na "Guglu".

A od 30 velikih plakata na kojima piše "Hrvatska treba Srbe" više od 10 ih je uništeno, pocepano i prešarano porukama mržnje, a lider SDSS Milorad Pupovac kaže da je "udar" na plakate organizovalo političko podzemlje.

- Ne samo da su uništeni, nego su poruke izrazito zabrinjavajuće na jednu pozitivnu kampanju u zemlji gde nedostaje toliko ljudi i gde je broj Srba sveden na minimum - kaže predsednik SDSS-a i jedan od najdugovečnijih političara u Hrvatskoj.

Pupovca brine i sudbina Srba u Hrvatskoj, kao i posledice udara na demokratiju koji se oseća i na ovim izborima.

- Neke pouzdane vrednosti koje svako društvo želi da razvija, kao što je tolerancija, dovedeni su do stanja bezumlja. Mediji i neke osobe žele da prodube mržnju - ocenjuje lider Srba u Hrvatskoj, a indirektno upire prst i u šefa države Zorana Milanovića sa kojim nije u dobrim odnosima. - Brine me politika u kojoj nema ideja i u kojoj su sve reči dopuštene. Kako nije lako biti Srbin u Hrvatskoj, nije lako biti i sa Srbima u Hrvatskoj, braniti njihova prava na miran život i političko delovanje.

Još uvek Pupovac nije otkrio sa kim će SDSS u koaliciju posle izbora, ali tvrdi da će sve manjinske stranke ostati zajedno i tražiti ispunjavanje minimalnih demokratskih standarda. Da će biti krajnje neizvesno na izborima to niko ne dovodi u pitanje, a i dalje ostaje enigma ko će sa kime posle izbora.

Kako sada stoje stvari, relativni pobednik izbora biće HDZ, ali sa manje osvojenih mandata nego na prošlim izborima i sa manjim koalicionim potencijalom da sastavi novu vladu. Novi cirkus biće dalja procedura kada će stranke morati da predoče Zoranu Milanoviću, "tajnom" kandidatu za premijera i aktuelnom šefu države, na koliko poslaničkih ruku mogu da računaju.

Uključili se i biskupi

U kampanju su se uključili i biskupi porukom koja je očito usmerena prema Milanoviću i kršenju ustavnih odredaba, što je izazvalo negativne reakcije opozicionih stranaka koje zameraju crkvi da ćuti o korupciji. Lider SDP-a Peđa Grbin kaže da je došlo vreme da se sa Katoličkom crkvom razgovara o vatikanskim ugovorima o finansiranju i veronauci u školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove