AMBICIJE BIVŠEG SLOVENAČKOG PREDSEDNIKA: Borut Pahor želi da zameni Miroslava Lajčaka

Uskoro će na adresu Borelja stiči prijava slovenačkog veterana u poitici da želi biti posrednkik u dijalogu Beograda i Prištine.

АМБИЦИЈЕ БИВШЕГ СЛОВЕНАЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Борут Пахор жели да замени Мирослава Лајчака

Borut Pahor, Foto AP

Bivši slovenački predsednik Borut Pahor ima želju da zameni slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka na mestu posebnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine. Naime, krajem avgusta Lajčaku ističe mandat, a za koji dan Pahor će poslati ličnu prijavu Đozepu Borelju, uz punu podršku slovenačke vlasti da nastavi evropsku političku karijeru.

Nakon dva mandata kao predsednik Slovenije Pahor ne želi u političku penziju, a godinu dana je kao bivši šef države imao kancelariju sa dva zaposlena i država mu je obezbedila novac za rad. U decembru prošle godine osnovao je inicijativu Prijatelj zapadnog Balkana, kojoj su pristupili i neki bivši premijeri i političari iz Evrope, između ostalih bivši švedski premijer Karl Bildt, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Katarin Ešton i drugi. Pahor je u mnogo navrata komentarisao događaje na jugoistoku Evrope i predlagao da Evropska unija pokaže više inicijative za proširenje. Zadatak te njegove privatne inicijative je promicanje dijaloga, pomirenja i ekonomskog razvoja svih zemalja zapadnog Balkana.

U lobiranju da zameni Lajčaka pomaže mu i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, na kojem je čelu njegova bivša stranačka saradnica Tanja Fajon. Slovenci sada intezivno zagovaraju da svi prihvate Pahora kao najprikladnijeg kandidata, što je u interesu i Slovenije koja održava dobre kontakte sa mnogim državama u regionu. Slovenačka diplomatska mreža dobila je zadatak da u narednim danima kontaktuje sve viđenije političare u Briselu koji će doneti odluku ko će da zameni Lajčaka, a za Boruta Pahora se tvrdi da zadovoljava sve kriterijume.

Procedura je takva da se nakon lične prijave Evropskoj službi za spoljno delovanje koju vodi Borelj ocenjuju svi prijavljeni i onda donosi odluka za dvogodišnji mandat na mestu posebnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Slovenci tvrde da bivši predsednkik ne samo da odlično poznaje stanje u regionu, nego i uživa ugled, jer je svo vreme kako je bio predsednik države pokazivao neutralnost i angažman da se dijalogom reše problemi. Pahor se nakon što mu je završen mandat predsednika želeo da vrati i u stranku, Socijalne demokrate, ali Tanja Fajon nije podržala tu njegovu želju. Nije podržava li Pahora da postane posebni izaslanik za slovenačku kandidaturu za Veće bezbednosti UN-a, ali to nije sprečilo bivšeg šefa države da se održi u politici i sada iskaže i evropske ambicije.

Pahor je kao retko koji političar stalno aktivan i na društvenim mrežama, a nedavno mu je bio hakiran i profil na Fejsbuku na kojem ima 137.000 pratioca. Pre nekoliko meseci je objavio da je na aerodromu u Franfurtu sreo Severinu sa kojom se slikao i pozvao je da gostuje na njegovom podkastu i kako će snimanje biti ove godine. „Mislim da je prilično zainteresovana, ah, prekrasno“, napisao je Pahor. Veliki interes vladao je i za prodaju njegovog starog automobila Reno 4 koji su kupila tri brata na dobrotvornoj aukciji za 60.000 evra, a prihod je namenjen deci koja se leče na ljubljanskoj onkologiji.

Pahor često drži i predavanja u Evropi, a smatraju ga dobrim govornikom, sa zavidnom političkom karijerom u Sloveniji, gde je bio premijer i predsednik, a u Briselu evropski poslanik. Bio je pokretač inicijative Brdo-Brioni, koja je okupljala lidere iz regiona, a očito i danas ima utjecajne prijatelje u vrhu Evropske unije koji ga smatraju „strastevim Evropljaninom“.

Za njegove inicijative koje vode pomirenju država nastalih nakon raspada Jugoslavije Borut Pahor je dobio počasni doktorat Univerziteta u Lisabonu i titulu zaštitnika Evropske akademije nauka i umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić