"POŠTOVAĆU USTAV I ZAKONE, A ŠTA STE VI URADILI?" Sevaju varnice između Mickoskog i Micotakisa

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 06. 2024. u 17:34

LIDER VMRO-DPMNE i mandatar za sastav nove vlade RSM Hristijan Mickoski poručio je danas da će kao budući premijer poštovati Ustav i zakone, ali da se, kako je rekao, ne može očekivati da Prespanski sporazum poštuje samo jedna strana, ali ne i Grčka.

ПОШТОВАЋУ УСТАВ И ЗАКОНЕ, А ШТА СТЕ ВИ УРАДИЛИ? Севају варнице између Мицкоског и Мицотакиса

Foto: EPA

- Kao čovek na vlasti dužan sam da poštujem Ustav i zakone i oko toga nikada nisam imao dilemu, niti ću je imati sve dok su ovi zakoni i ovaj Ustav na snazi. Prespanski sporazum je deo makedonskih zakona i makedonskog Ustava. I tu nema dileme. Svako ko je deo institucija treba da ih poštuje, ali ne možete da zahtevate da se poštuju zakoni i Ustav samo s jedne strane, a da druga strana može da ih krši - poručio je Mickoski.

On je odgovarajući na pitanja novinara, po dobijanju mandata za sastav vlade od predsednice RSM Gordane Siljanovske Davkove, rekao da će graditi dobrosusedske odnose, na principijelnim, konstruktivnim osnovama, dobrosusedske odnose koji, kako je kazao, priliče 21. veku.

- Nemam nameru da se ponašam kao Taliban, niti očekujem da se neko ponaša talibanski. Moje zagarantovano ljudsko pravo je pravo koje je iznad svih prava. I tu takođe nemam dilemu. Kao šef vlade, sve što je u vezi sa našim pravnim sistemom, poštovaću do poslednje tačke i zapete kao lojalan građanin ove zemlje, što sam i činio u prošlosti bez izuzetka - rekao je Mickoski.

Mickoski je tako odgovorio na pitanje povodom jučerašnjeg poziva grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da, kada zvanično postane premijer, kategorično izjavi da poštuje Prespanski sporazum, jer u protivnom može da doživi „neprijatno prvo iskustvo“ NATO-a.

Kada je reč o imenu države, Mickoski je naglasio da će se pridržavati po principu "erga omnes", ali i da je s tim u vezi potrebno dublje analizirati šta je Grčka ispunila iz Prespanskog sporazuma.

On je citirajući delove Prespanskog sporazuma, zamolio medije, kako je rekao, ovde u Makedoniji da malo više obrate pažnju na to šta je "naš južni sused ispunio iz Sporazuma".

- Makedonija je naziv moje domovine u kojoj sam rođen, a pridev je makedonski. Da vidimo šta su (Grci) uradili ovih šest godina. Hajde da vidimo šta su radili u prošlosti. Šta je trebalo da dobijemo kada je u prošlosti menjana zastava, kada su menjane novčanice, kada je upotrebljen ponižavajući naziv, kada je došlo do intervencije NATO-a protiv Miloševićevog režima, koji je bio lojalan saveznik, i koji je zabranjivao prelet - upitao je Mickoski i nastavio:

- Šta je bilo kada je promenjen Ustav, jednom posle Ohridskog okvirnog sporazuma, drugi put zbog tog sporazuma, treći put kada su poslanici stavljeni u pritvor, kada je uzet dan protiv glasanja o ustavnim amandmanima, kada je ustavni naziv bio promenjen. Hajde da pričamo u širem kontekstu.

Na pitanje da li bi Atini mogao uputiti protestnu notu zbog nepoštovanja Prespanskog sporazuma, Mickoski je odgovorio da oni trenutno nisu u institucijama, ali će kada uđu preduzeti diplomatske aktivnosti da argumentuju svoje stavove.

- Odbranićemo se. Spremni smo da to popravimo. Nećemo voditi provokativnu ofanzivnu politiku, nemamo nameru da preimenujemo autoputeve, aerodrome, niti da gradimo spomenike. Želimo da gradimo mostove, želimo da gradimo jaču privredu, međusobnu ekonomsku saradnju, saradnju u oblasti turizma, obrazovanja, kulture, tu smo, susedi se moraju poštovati i analiziraćemo sve korake i pažljivo povlačiti poteze. Ali, pri tom, nemamo nameru da budemo ulizice, da se ponižavamo, a sa druge strane, da vas, građane, pljačkamo i ponašamo kao despoti - naveo je.

Ponovio je da će "Makedonija dobiti vladu koja treba da bude usmerena na građanina, a tu treba da budu funkcioneri, mislim na mene lično i na ministre, da budu sluge naroda", preneo je skopski portal NetPres.

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM - Pogledajte snimak

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči