NAKON TRIJUMFA JANEZA JANŠE: I Slovenija pred novim izborima

POBEDNIK evropskih izbora u Sloveniji je Slovenska demokratska stranka (SDS), stranka bivšeg premijera i lidera slovenačke desnice Janeza Janše.

НАКОН ТРИЈУМФА ЈАНЕЗА ЈАНШЕ: И Словенија пред новим изборима

Foto AP

Nakon pobede u svim izbornim jedinicama i potopa levice, Janša poziva premijera Roberta Goloba da podnese ostavku i da, kao francuski predsednik Emanuel Makron, raspiše nove izbore. SDS je dobio četiri od devet poslaničkih mesta, a Janša tvrdi da je Evropa nije skrenula udesno, već da se uravnotežila.

- Oni koji pozivaju na podele dobili su na ovim izborima lekciju, a to su pre svega leve stranke - kaže Janša, koji očito računa da će i četvrti put postati slovenački premijer. Zamera i levici na "preuranjenom priznanju Palestine", što je sve doprinelo porazu leve koalicije koja je osvojila samo dva poslanička mesta.

Pogrešno ste glasali!

DOSADAŠNjI poslanik Mislav Kolakušić, poražen u Hrvatskoj, gnevan je na sve Hrvate koje je pred TV kamerama "prozvao" što su "pogrešno glasali". - Pa jesu li oni normalni, ovo može samo narod u dubokoj narkozi? - poručio je Kolakušić i najavio da će se kandidovati za predsednika države. A Hrvate čekaju krajem godine još jedni izbori, kada će odmeriti snage ljuti neprijatelji, šef države Zoran Milanović i stalni pobednik svih hrvatskih izbora Andrej Plenković, koji traži najidealnijeg kandidata za Pantovčak.

Uz Hrvatsku, odaziv na izbore bio je skroman i u Deželi. Očito se građani hlade u odnosu na ujedinjenu Evropu, a zbog odluke slovenačke vlade da suspenduje šengenski režim na granici sa Hrvatskom hiljade Slovenaca koji imaju kuće i apartmane u Istri moraju čekati u dugim redovima na granici. Ipak, Slovenci u Evropskoj uniji mnogo bolje žive od komšija Hrvata, imaju plate i penzije i za 30 više nego susedi.

- Ekstremna desnica ipak ne prevladava u Sloveniji - poručuje premijer Golob, kojem je položaj uzdrman i pitanje je da li će mandat izdržati do kraja.

FOTO: EPA

Robert Golob

U susednoj Hrvatskoj mnogo je jasnije što sledi, jer je pobedu kao i na parlamentarnim izborima odneo vladajući HDZ. U Evropski parlament će i predstavnik Domovinskog pokreta, američki Hrvat Stjepo Bartulica, koji je na proglašenje rezultata došao u crvenom "ferariju" i izjavio "predstavljaću male ljude". Pred izbore je otkriveno da je Bartulica uzeo dva kredita za kupovinu nekretnina koji premašuju njegova primanja, a opravdavao se da ga finansira mama koja je u Americi. Sve to nije naškodilo ovom ultrakonzervativnom političaru, jer je za njega glasalo 35.000 Hrvata.

HDZ nije glamurozno proslavio pobedu i četiri mesta u Briselu, a konkurentski SDP je dobio četiri poslanička mesta. - Da je iza Plenkovića na popisu bilo pet boca piva, prošli bi u Evropski parlament - slikovito je komentarisao uspeh HDZ-a bivši i budući poslanik SDP-a Fred Matić, koji će još pet godina provesti u Evropi za platu od 8.000 evra i brojne dodatke koje dobijaju poslanici. Za hrvatske građane to je samo san, ali mnogi su i besni zbog života na visokoj nozi u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!