NEVREME NOSILO KROVOVE, ZABELEŽENO 190.000 UDARA GROMA: Snažna oluja se kreće prema Hrvatskoj (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 07. 2024. u 17:33

JAKA kiša i led uzrokovali su veliku štetu širom Austrije, gde su Meteorološke službe u jednom danu registrovale 190.000 udara groma, što je najviše od početka godine.

НЕВРЕМЕ НОСИЛО КРОВОВЕ, ЗАБЕЛЕЖЕНО 190.000 УДАРА ГРОМА: Снажна олуја се креће према Хрватској (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Nevreme je u dolini Rine na zapadu Austrije obaralo stabla, nosilo krovove sa kuća, dok su putevi poplavljeni.

Prema proceni austrijske kompanije za osiguranje, u Forarlbergu je pričinjena šteta u vrednosti od oko 1,2 miliona evra i uništeno je više od 5.000 hektara useva.

Putevi u susednom Tirolu koji su bili blokirani zbog mulja i danas su delimično otvoreni, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

U Štajerskoj na jugoistoku Austrije olujno nevreme je obaralo stabla i izazvalo je poplave.

U Koruškoj su radnici Službe za vanredne situacije na nekoliko jezera morali da spašavaju plivače, surfere i osobe na pedalinama koje nisu uspele da dođu do obale zbog visokih talasa.

Sinoć je zbog loših vremenskih uslova sa aerodroma u Beču otkazano četrdesetak letova.

U Sloveniji nevreme

Slovenački mediji javljaju kako su se nad zemljom pojavile jače olujne ćelije koje su se u ranim poslepodnevnim satima pomerile prema severoistoku. U Štajerskoj je poslepodne nekoliko minuta padao grad, javlja slovenski portal "24ur".

Agencija za okolinu izdala je narandžasto upozorenje za veliki deo zemlje i upozorila da se uveče u centralnoj i severoistočnoj Sloveniji mogu pojaviti i neka jača nevremena.

U okolini Slovenske Bistrice i Slovenskih Konjica oko tri sata poslepodne padao je krupni grad, ali idućih sati oluja bi mogla da pogodi istok jer se olujni pojas seli preko Koroške, Štajerske i Prekmurja.

Kreće se ka Hrvatskoj

U smeru Slovenske Bistrice i Ptuja - tek nešto više od 20 kilometara vazdušne linije od hrvatskog Varaždina - sada se kreće jača olujna ćelija koja osim jakih pljuskova i udara vetra može doneti i grad većih dimenzija. I prema Celjskoj kotlini trenutno putuje još jedan jači olujni sistem, javlja MeteoInfo.

Zbog toga bi na oprezu trebali da budu i stanovnici severnih hrvatskih regiona, najpre Hrvatskog Zagorja i Međimurja.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!