SKUPOĆA NA JADRANU PRAZNI APARTMANE: Nemci i Italijani beže iz Hrvatske

TRADICIONALNIM turistima sve je skupo, Nemci limenku piva plaćaju u Nemačkoj 1 evro, a u Hrvatskoj 2,5 evra.

СКУПОЋА НА ЈАДРАНУ ПРАЗНИ АПАРТМАНЕ: Немци и Италијани беже из Хрватске

Foto: Profimedia

Dogodilo se upravo ono na šta su mnogi upozoravali, Jadran je ove godine preskup tradicionalnim gostima Nemacima i Italijanima. Mnogo je manje i Čeha, koji su za odmor izabrali druga, jeftinija mesta. Iako se bliži vrhunac turističke sezone u mnogim gradovima u Dalmaciji i Istri ima slobodnih soba i mesta u hotelima, a slobodna su i mesta za parkiranje u Crikvenici, Selcima i drugim primorskim gradovima što je u ovo doba bilo nezamislivo.

Cene su oterale goste, jer su zaista preterane. Iako statistika beleži blagi rast cena u odnosu na prošlu godinu, realnost je nešto drugo. Svi su poskupeli bar 20 odsto, a neke su cene više i za 50 odsto. Nemci se žale i na cene u prodavnicama, jer su otišle u nebo i sve je daleko skuplje nego u zapadnoj Evropi. Najnovije istraživanje je pokazalo da je Hrvatska među četiri najskuplje zemlje u EU, a cene na Jadranu su i znatno više nego u unutrašnjosti. Nemci, ljubitelji piva, u Hrvagtskoj moraju da plate 2 i više evra za limenku piva, koja kod njih košta manje od evra.

Mnogi Nemci koji su i ovo leto izabrali Jadran su razočarani, skraćuju boravak, a neki odlaze dalje, u potrazi za jeftinijim destinacijama. Zahtevniji gosti upozoravaju da godinama nema napretka i u kvaliteti usluga, da je većina restorana loša, a da nije mnogo urađeno i u uređenju turističkih mesta. Pomaci se vide u Rovinju, Poreču, a u zadnje vreme i u Opatiji, pa je u tim mestima popunjenost dobra.

Hrvatski hoteli od kojih mnogi imaju više zvezdica nego što zaslužuju imaju astronomske cene, pa je cena noćenja za dve osobe od 200 evra naviše, a u hotelima sa četiri ikli pet zvezdica jedna noć košta i 600 do 800 evra. Gosti koji tradicionalno dolaze u Hrvatsku nisu u mogućnosti da plaćaju tako visoku cenu, pogotovo što mnogo para moraju imati i za hranu u restoranima i ostalu potrošnju. Česi su odmah odustali od Jadrana kako su se pred sezonu širile informacije o skupom Jadranu, a manje je i gostiju iz Mađarske i Poljske. Zanimljivo, turista iz Srbije ima mnogo i oni kao da su se pomirili sa skupoćom na Jadranu.

Hit na društvenim mrežama je i cenovnik jednog apartmana na Pagu - vlasnik će kazniti sa 150 evra gosta ako uključi klima uređaj bez njegovog znanja. Gubitak ključa košta 100 evra, a razbijeno staklo 200 evra, pa ko voli, nek' izvoli.

I dok turizmu ne cvetaju ruže, resorno Ministarstvo turizma ćuti ili objavljuje samo podatke koji im odgovaraju. Očito hrvatski turizam traži promene ili će iz godine u godinu biti manje turista. Pre svega da se obuzdaju cene, jer usluga u hrvatskom turizmu nije na nivou Italije i Španije, gde su cene sada niže nego na Jadranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)