ZARAZA SE ŠIRI REGIONOM: Registrovan novi slučaj svinjske kuge

Tanjug

19. 07. 2024. u 18:58

PRVI slučajevi svinjske kuge otkriveni su u dva domaćinstva u zapadnoj Hercegovini zbog čega su preduzete mere kako bi se sprečilo širenje te veoma zarazne bolesti i veliki gubici proizvođača.

ЗАРАЗА СЕ ШИРИ РЕГИОНОМ: Регистрован нови случај свињске куге

Foto Ž. Knežević

Kako su saopštili iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, analizom uzoraka u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu utvrđena je zaraza afričkom svinjskom kugom kod tri svinje iz domaćeg uzgoja u dva domaćinstva u zapadnohercegovačkoj županiji.

Sumnju na bolest prijavila je veterinarska stanica Posušje, objavile su agencije.

Nakon dobijenih nalaza životinje su eutanazirane i preduzete su mere koje imaju za cilj da zaustave širenje zaraze iz pogođenog područja. Mere uključuju i popisivanje svih svinja u krugu od tri kilometera od mesta zaraze, zabranu prevoza i trgovinu svinjama. 

- Ovim putem apelujemo na vlasnike farmi da preduzmu mere i spreče širenje ove visoko zarazne bolesti za svinje koja značajno može proizvesti gubitke po poljoprivredna domaćinstva koja se bave svinjogojstvom - saopštilo je ministarstvo.

Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja nije opasna za ljude i druge životinje, ne spada u zoonoze pa se tako ni na koji način ne može preneti na čoveka i ugroziti njegovo zdravlje.

Međutim, izaziva hemoragičnu groznicu s visokim stopama smrtnosti kod domaćih svinja.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev