HRVATSKA VLADA PRED IZBORE DELILA ŠAKOM I KAPOM: Plate ispraznile kasu

Rupa u budžetu je 1,5 milijarde evra pa ministar finansija poziva ministre u Plenkovićevoj vladi da drastično štede.

ХРВАТСКА ВЛАДА ПРЕД ИЗБОРЕ ДЕЛИЛА ШАКОМ И КАПОМ: Плате испразниле касу

Foto: N. Fifić

Ako ministri iz hrvatske vlade ne uštede do kraja godine 1,5 milijardu evra budžetu slijede veliki problemi, a možda i slom slom. U dramatičnom pismu na to je upozorio ministar finansija Marko Primorac, a iako se radilo o poverljivom dopisu mediji su otkrili njegov sadržaj. Glavni krivac za loše stanje budžeta su plate u javnom sektoru koje su više i za 50 odsto, a uvećane su kako bi HDž lakše dobio izbore. Ministar finansija nezadovoljan je što

Je njegovo pismo objavljeno, alki i ustrajan da deficit ne bude znatno veći nego što je bilo predviđeno. A u planiranju budžeta za ovu godinu niko nije predvideo da će izbori u tako velikoj meri povećati plate.

Sada povišenje plate slede i u vojsci, pa će obični vojnici imati 1500 evra, dok generali i admirali više od 5000. Znatno su više plate i zaposlenima u zdravstvu, pa su prosečne plate veće u javnim službama nego u privatnim kompanijama. Za mnoge je to bio i adut da glasaju za HDž, koji je povišenje plata tempirao pred izbore, ne vodeći računa kako će se kasnije budžet puniti.

Istovremeno, divljaju cene, a ministar poziva na stezanje remena kada i prihodi od turizma za mnoge neće biti kako se očekivalo. Ostali ministri reagovali su nervozno, tvrdeći da će stati započeti projekti u izgradnji puteva i brojne investicije u svim sektorima. Došlo je na naplatu što je vlada popustila svima koji su tražili povećanje plata, dok inflacija razara normalno poslovanje. Pada i industrijska proizvodnja, a u padu je i proizvodnja električne energije. Sada je i pred ministrima osetljivih resora, kao zdravstva, energetike, poljoprivrede zadatak da uštede gotovo 10 odsto od sume sa kojom su raspolagalo, što je nekima i nemoguće. Zdravstvo i dalje beleži rekordne gubitke i dugove za nabavu lekova, a produžiće se rok za završetak gradnje važnih puteva.

Pred letnji odmor koji za političare počinje u avgustu o pismu ministra Primorca se ne raspravlja, iako on smiruje javnost da će „sve biti u redu“. Premijer Andrej Plenković poručuje da je iz Bruxellesa pristigla nova „pošiljka“ evra za dovršetak započetih projekata, ali ako će sve kasniti, novac će se morati vratiti. Sve tako u krug, a zaposleni u privatnim kompanijama sve su nezadovoljniji jer njihove plate rastu na kapaljku.

Inače, prosečna neto plata u Hrvatskoj iznosi 1324 evra i viša je za 16,9 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine. Najviša je u vazdušnom prevozu 2135 evra, a najniža u proizvodnji odeće 848 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CVIJANOVIĆEVA NEMA DILEMU: Najveća opasnost za BiH vreba iz Sarajeva