UMRLA DVA MLADIĆA U BiH, HARA OPASNA BOLEST: Proglašena epidemija - "Znamo zašto se proširila zaraza"

Novosti online

20. 07. 2024. u 17:45

U BOSNI i Hercegovini zabeležen je još jedan smrtni slučaj od morbila, a preminuo je 18-godišnji Zeničanin, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja Zeničko-dobojske županije.

УМРЛА ДВА МЛАДИЋА У БиХ, ХАРА ОПАСНА БОЛЕСТ: Проглашена епидемија - Знамо зашто се проширила зараза

Foto Shutterstock

Ranije ove sedmice u Sarajevu je preminuo 17-godišnji dečak koji je takođe oboleo od morbila, a od tada je proglašena epidemija u Sarajevskoj županiji, a sada i u Zeničko-dobojskoj.

Obe smrti povezane su sa niskom stopom vakcinacije među decom, podstaknutom kampanjom na društvenim mrežama nepotkrepljenim tvrdnjama da su vakcinacije protiv malih boginja povezane sa autizmom kod male dece.

Ministrka zdravlja Zeničko-dobojske županije Aida Salčinović rekla je lokalnim medijima da je u toj županiji vakcinacije dece protiv morbila na nivou od svega 37 posto, što pogoduje širenju zaraza. U toj županiji do sada je potvrđeno više od 1.200 slučajeva zaraze morbila.

- Mogu samo da apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu i tako ih zaštite - rekla je Salčinović.

Da bi se efikasno sprečilo širenje zaraznih bolesti, uključujući morbile, neophodno je obezbediti obuhvat vakcinacijom od najmanje 95 odsto. U Federaciji BiH vakcinacija protiv zaraznih bolesti je obaveza regulisana zakonom koji je na snazi od 2005. godine, ali uprkos tome roditelji masovno odbijaju da vakcinišu svoju decu pod raznim izgovorima, a kazne koje za to dobijaju su novčani i simbolični iznosi.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija