USTAŠKI POKLIČ GRADONAČELNIKA UZ APLAUZ VLADE: Skandalozan govor prvog čoveka Dubrovnika u Imotskoj Krajini izazvao burne reakcije

U HRVATSKOJ se, očigledno ne može bez prizivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", pa i od političara koji su "na vlasti", kao što je poslednji slučaj sa dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem. On je na otkrivanju spomen-parka "Mate Vučak Čigra" u mestu Cista Velika u Imotskoj Krajini poručio okupljenima da njih i njihovu decu uvek vode dve rečenice "koje nikada neće biti staromodne i koje će ih uvek pozivati da budu spremni da odbrane svoju domovinu". A te dve rečenice su: "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni"?!

УСТАШКИ ПОКЛИЧ ГРАДОНАЧЕЛНИКА УЗ АПЛАУЗ ВЛАДЕ: Скандалозан говор првог човека Дубровника у Имотској Крајини изазвао бурне реакције

Foto: Jutjub/AHEROPITA

Prisutni su nakon ovih reči - aplaudirali, a među njima bili su i potpredsednik hrvatske vlade Tomo Medved i splitski župan Blaženko Boban, obojica visoki zvaničnici vladajućeg HDZ.

Frankovićev govor izazvao je niz reakcija demokratske javnosti, pogotovo njegovo dodatno objašnjenje da se "Za dom spremni" ne odnosi na razdoblje ustaške vlasti, nego se vezuje za crnokošuljaše iz HOS.

- Time sam želeo posebno odati priznanje 9. bojni HOS-a jer su oni u tvrđavi "Imperijal" pružili otpor u odbrani Dubrovnika i zato naš grad nije postao Vukovar, niti su u njega ušle snage srpsko-crnogorske vojske. "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni" rečenice su koje su u Domovinskom ratu vodile mlade heroje u borbi za odbranu Hrvatske i zbog njihove žrtve mi danas živimo u slobodnom gradu Dubrovniku i Republici Hrvatskoj - tvrdi Franković.

Službeni pozdrav ustaške Nezavisne Države Hrvatske "Za dom spremni", koji su 1991. godine Hrvatske odbrambene snage (HOS) uzele kao svoj slogan, kako je "obrazložio" Franković koristi se godinama, i u Tompsonovoj pesmi "Čavoglave", a "simboli" Domovinskog rata su za prvog čoveka Dubrovnika svetinja.

- "Crvena zvezda" i četnička kokarda simboli su onih koji su napadali Hrvatsku, a uz pozdrav "Za dom spremni" smo se branili" - kaže Franković i dodaje "da se to ne bi dogodilo da su pripadnici HOS-a kojim slučajem pošli za Minhen".

Gradonačelnik je u svom viđenju istorije otišao i dalje pa je uporedio i pozdrav "Slava Ukrajini" koji se "danas uzvikuje širom Evrope i sveta u čast ukrajinskim borcima protiv agresije Rusije", a ima negativni kontekst u Drugom svetskom ratu.

Najveća opozicijska stranka u Hrvatskoj SDP pozvala je policiju i Državno odvetništvo da reaguju, a govor Frankovića, koji je i poslanik u Saboru, nazvali su sramotnim činom.

- Skandalozno je i neprihvatljivo da političari propagiraju ustaštvo, šire mržnju. Pod zločinačkim pokličom "Za dom spremni" ubijeno je i mučeno stotine hiljada ljudi - tvrde socijaldemokrati.

"Tako smo saznali da je Vukovar pao jer ga nije branilo dovoljno HOS-ovaca", jedan je od komentara na društvenim mrežama, a svi završavaju konstatacijom "sramotno".

- Dubrovnik je i dalje obeležen ustaškim simbolima, a neke ulice nose imena poznatih ustaša, što postavlja pitanje kakvo nasleđe ostavljamo našoj deci, ljubav prema domovini ili nasleđe mržnje i netrpeljivosti- kaže Anita Bonačić Obradović iz dubrovačkog SDP-a.

Reagovao je i bivši gradonačenik Dubrovnika Andro Vlahović koji kaže da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" ne može dovoditi u vezu sa Dubrovnikom koji ima i najstariju sefardsku sinagogu:

- Kao dugogodišnji gradonačelnik Dubrovnika izvinjavam se svima u Hrvatskoj i svetu za izjave Mata Frankovića koji je koristio pojmove koji se vežu uz najteže zločine prema Jevrejima i drugim narodima.

Franković je objavio i fotografiju i komentar da se na njoj vidi "crvena zvezda pod kojom je napadan Vukovar", te oznaku HOS-a na uniformi izvesnog Žarka Manjkasa Crvenkape koji hoda na čelu kolone kroz mine da bi spasao saborce.

- Našu decu moramo da učimo da pamte, ali ne i da mrze, moramo biti ponosni na naše heroje i na njihova znamenja - zaključio je Franković.

I po njegovom nastupu očigledno je ustaška obeležja vraćaju u Hrvatsku, a ne postoji jasna zakonska regulativa. Žalosno je da i saborski poslanici iz vladajućeg HDZ-a podržavaju rehabilitaciju ustaštva na takav način, jer samo naivni mogu prihvatiti Frankovićeva objašnjenja da na ustaški poklič "Za dom spremni" treba gledati iz dva konteksta, onaj iz NDH i iz vremena Domovinskog rata.

Gradonačelniče, sramite se

- DA smo pravna država na čelu slavnog Dubrovnika ne bi Franković ostao ni sat vremena nakon sramoćenja Grada i Hrvatske i većine građana koji se groze ustaškog pokliča, jedna je od reakcija na društvenim mrežama. Ispod je i poruka gradonačelniku "sramite se".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?