INCIDENT NA NEBU IZNAD HRVATSKE: Dignuti MiG-ovi, oglasilo se ministarstvo odbrane

Novosti online

24. 07. 2024. u 22:05

PRE tri dana avion Piper PA-24 registarskih oznaka UR-OTF ušao je u hrvatski vazdušni prostor 21. jula u 10.51 časova (koordinisano svetsko vreme) na visini od 2.134 metra i posle nekoliko pokušaja nije uspostavljena dvosmerna radio veza sa njim.

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

Foto: Profimedia

Iz tog razloga, dežurni dvojac 191. lovačke eskadrile 91. krila Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva presreo je avion nakon što nije odgovorio na 10 pitanja. Presretanje je završeno u okolini Slunja u Karlovačkoj županiji. Čitav događaj potvrdila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Za više detalja o samom incidentu RTL je pitao Ministarstvo obrane RH, a oni su rekli sledeće:

– Obaveštavamo vas da se radi o civilnom avionu Piper PA-24 koji je ušao u vazdušni prostor Republike Hrvatske, a na osnovu naredbe nadležne komande NATO-a koja se nalazi u Torehonu, u Španiji (Centar za kombinovane vazdušne operacije – CAOC), na zadatku presretanja Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva angažovan je dežurni lovački dvojac. Nakon što je hrvatski vojni pilot vizuelno potvrdio o kom je avionu reč, civilni avion je nastavio da leti prema planu leta ka planiranoj destinaciji.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!