NIŠTA OD NOVCA EU ZA BIH: "SDA i Izetbegović blokirali prvu tranšu iz Plana rasta EK"

Tanjug

25. 07. 2024. u 15:17

BOSNA i Hercegovina još nije dostavila Evropskoj komisiji konačnu verziju Reformske agende, saopšteno je danas iz Delegacije EU u Sarajevu, uz upozorenje da je veika verovatnoća da BiH neće nakon leta dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja u iznosu od sedam odsto.

НИШТА ОД НОВЦА ЕУ ЗА БИХ: СДА и Изетбеговић блокирали прву траншу из Плана раста ЕК

Foto: Profimedia

To, naveli su, predstavlja propuštenu priliku za značajan iznos ranog finansiranja. Iz Delegacije EU su na platformi Iks saopštili da podstiču domaću vlast da bez daljih odlaganja dostave svoju reformsku agendu "kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku".

Navode da Evropska komisija nastavlja, po potrebi, da pruža podršku nadležnim organima u završetku ovog posla.

Foto: Goran Čvorović

- Prva tranša Plana rasta može se isplatiti tek nakon što se Reformska agenda dostavi i formalno međusobno usaglasi između Evropske komisije i BiH. Plan rasta je podržan novim finansijskim instrumentom, odnosno Instrumentom za reformu rasta za Zapadni Balkan, u vrednosti do šest milijardi evra u grantovima i zajmovima za celi region - naveli su iz Delegacije EU.

Forto: SDA i Izetbegović blokirali prvu tranšu iz Plana rasta EK za BiH

Predsednik Naše stranke Edin Forto optužio je SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića da su blokirali Reformsku agendu i dobijanje prve tranše za BiH od 70 miliona evra iz Plana rasta Evropske komisije za zapadni Balkan, iz razloga što nisu na vlasti.

Forto je naveo da je svaki premijer imao mogućnost za blokadu, ali su blokadu izvršila četiri kantonalna premijera iz SDA, čime je obustavljen ili suspendovan evropski put BiH.

Foto Tanjug

- Plan rasta je mehanizam EU koji treba da priblizi zapadni Balkan Evropi. Sve što je u Planu rasta u smislu projekata, reformi i političkih stvari čeka nas kada otvorimo pregovore - rekao je Forto.

On je naveo da svaka od 110 usaglašenih mera, a koje su juče obustavljene, čeka BiH kada otvori pregovore sa EU. Kazao je da su poslali projekte koje su smatrali bitnima, infrastrukturne, ali je neko odlučio da to nije dovoljno dobro.

- Jedan ogroman dokument velike važnosti sa rokovima koji su jako ambiciozni za BiH, za koje je neko odlučio da nije dovoljno dobar samo zato što ne sede u Savetu ministara i tamo gde su navikli - naveo je Forto, prenela je Srna.

On je istakao da je BiH jedina zemlja regije koja nije pristupila ovom instrumentu, kojim su za BiH predviđene dve milijarde KM.

Saglasnost na Reformsku agendu nisu dali Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton, zbog čega agenda nije usaglašena, o čemu će biti obavešten i zvanični Brisel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi