PRIMORAC PROTIVNIK MILANOVIĆU: Lekar i profesor, bivši ministar prosvete, kandidat HDZ-a na predsedničkim izborima u Hrvatskoj

KANDIDAT HDZ-a za predsedničke izbore je poznati lekar i profesor u Hrvatskoj, Kini i Americi Dragan Primorac. Iako nije član vladajuće stranke, Primorca će HDZ podržati kao protivkandidata Zoranu Milanoviću, koji po anketama ima najveće šanse za pobedu krajem godine na trećim izborima u Hrvatskoj ove godine.

ПРИМОРАЦ ПРОТИВНИК МИЛАНОВИЋУ: Лекар и професор, бивши министар просвете, кандидат ХДЗ-а на председничким изборима у Хрватској

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Primorac, koji je i vlasnik velike privatne klinike "Sv. Katarina", u kojoj se leče vrhunski sportisti, ima političko iskustvo, jer je u vreme vlade Ive Sanadera bio ministar prosvete. Iz HDZ-a, kojem je tada pripadao, isključen je jer se samostalno kandidovao na predsedničkim izborima na kojim je pobedio Ivo Josipović. Od tada Primorac nije član nijedne stranke, a sada je objavio kandidaturu kao nezavisni kandidat, kog će podržati HDZ.

U najavi kandidature on je istakao važnost zajedništva, pristojnosti i uvažavanja, a Milanovića nije ni spomenuo. Ipak, to se najviše odnosilo na njega, kog ne krase te osobine.

- Predsednik se mora ponašati onako kako bismo želeli da se ponašaju svi građani. Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilika za sve - rekao Primorac, ističući da "Hrvatskoj treba promena".

Hrvatski premijer Andrej Plenković odlučio se za lekara Primorca, a u igri su bili i književnik Miro Gavran, bivši šef diplomatije Davor Štir, a spominjao se i aktuelni ministar odbrane Ivan Anušić. Mnogi su kritikovali Plenkovića što između 200.000 članova HDZ-a nije našao nekog ko bi mogao ugroziti Milanovića.

Primorac često organizuje stručne kongrese na kojima učestvuju i nobelovci, a stručnjak je na području pedijatrije, forenzike i medicinske genetike. Bavi se i personalizovanom medicinom, predaje na brojnim univerzitetima i sarađuje sa američkom Mejo klinikom. Najveći svetski muzej forenzike u Kini uvrstio ga je među najznačajnije svetske forenzičare.

Ostaje otvoreno da li će Primorca podržati koalicioni partneri HDZ-a, pre svega Domovinski pokret, čiji šef Ivan Penava ima dobre odnose sa Milanovićem. Kako Domovinski pokret tresu podele, i Penava je za kraj avgusta raspisao stranačke izbore, sve opcije su otvorene. Kako sada stoje stvari, sprema se veliki sukob između vukovarskog gradonačelnika Penave i moćnog člana i finansijera Domovinskog pokreta Marija Radića.

Zabranio vojnu vežbu u Kuparima

PREDSEDNIK i vrhovni zapovednik vojske Zoran Milanović (na slici) zabranio je vojnu vežbu Hrvatske mornarice planiranu od danas do 3. avgusta na području Kupara. Iako su brodovi bili spremni za isplovljavanje, Milanović je načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu poslao naredbu o obustavljanju vežbe, koja je trebalo da bude održana pred godišnjicu "Oluje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo