NAKON ŠTO SE ZNA PROTUKANDIDAT MILANOVIĆU: Hebrang zbog Primorca demonstrativno napustio HDŽ

Veteran najveće hrvatske stranke dr. Andrija Hebrang tvrdi da je njegov kolega iz struke dr. Dragan Primorac "najgora osoba koja je hodala Hrvatskom".

НАКОН ШТО СЕ ЗНА ПРОТУКАНДИДАТ МИЛАНОВИЋУ: Хебранг због Приморца демонстративно напустио ХЏ

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Nakon kandidature Dragana Primorca kao HDž-ovog kandidata na predsedničkim izborima brojne su reakcije, od podrške do kritika da je kao mladi student ušao u Savez komunista. Vladajući HDž iz protesta je napustio Primorčev kolega po struci, lekar Andrija Hebrang, nazvašvi ga „najgorom osobom koja je hodala Hrvatskom“, a odluku stranke da podrži Primorca ocenio je kao „poslednji čavao u mrtvački sanduk HDž-a“. Inače, Hebrang je kivan na Primorca jer se na izborima na kojima je pobedio Ivo Josipović kandidaovao na izborima usprkos što je Hebrang bio kandidat HDž-a, zbog čega je i izbačen iz stranke.

Hebrang zamera Primorcu da je napustio Hrvatsku u ratnim godinama i da se vratio nakon „Oluje“, a problematizira se i Primorčevo objašnjenje zašto je ušao u Partiju. „Uspešan u svim sustavima, čovek za sva vremena“, jedna je od reakcija na društvenim mrežama, a Primorac je reagovao na pitanje zašto je ušao u Savez komunista rečima „to je isto kao da me pitate jesam li rođen u bivšoj državi, najbolji učenici automatski su predlagani u tada jedinoj stranci“.

Mnogo je i kritika na odluku premijera Andreja Plenkovića da je izabrao kandidata za šefa države van HDž-a, a kako sada stoje stvari Primorac nema izgledne šanse da pobedi Zorana Milanovića, koji najbolji stoji u anketama. Ali, izbori su za pet meseci i biće to velika bitka između uglađenog i uspešnog lekara i vlasnika velike klinike koji ima iza sebe respektabilnu karijeru i sadašnjeg predsednika koji je u svađi sa gotovo svima u Hrvatskoj i van Hrvatske.

Ne zna se i koga će podržati Domovinski pokret, kojeg trese raskol. Stranku krajem avgusta čekaju stranački izbori, a Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara želi preuzeti svu vlast i neutralizirati „čoveka iz senke“, Marija Radića, koji je finansirao uspon Domovinskog pokreta. Penava je blizak i Milanoviću, što nikako nije po volji Andreju Plenkoviću, a Domovinski pokret je na putu nestajanja, jer će se bez finansijera teško održati.

Za sada se prijavilo četiri kandidata za predsedničke izbore, ali će ih na kraju biti sigurno više. Ako Milanović osvoji drugi mandat niko ne može da predvidi odnose dvojice najmoćnijih političara, šefa države i premijera, koji su krajnje problematični i zaoštreni. Zbog toga Hrvatske već godinama nema ambasadore u nekim važnim državama, kao Francuskoj, ali i u Vatikanu, a mnogo je tenzija i u Hrvatskoj vojsci i obaveštajnim službama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote