HRVATSKA SE SVE VIŠE NAORUŽAVA: Milijarde evra za "Himars" i drugo oružje

Ambiciozni plan modernizacije Hrvatske vojske do 2028. godine.

ХРВАТСКА СЕ СВЕ ВИШЕ НАОРУЖАВА: Милијарде евра за Химарс и друго оружје

Foto: Ured Predsjednika RH

Hrvatska nastavlja trku u naoružavanju i planira sledećih godina kupiti najmodernije oružje vredno nekoliko milijardi evra. Kako se nesporazumi između vrhovnog komandanta vojske i predsednika države Zorana Milanovića sa hrvatskom vladom nastavljaju, javnost nije informisana ko odlučuju što će se i kada kupiti i da li postoji suglasnost u državnom vrhu o nabavkama koje slede.

Zna se samo da se u tajnosti izrađuje dugoročni plan razvoja oružanih snaga do 2028. godine i da Ministarstvo odbrane pregovara sa velikim proizvođačima oružja, pre svega sa Amerikancima, o nabavi najmodernijeg oružja. Narednu godinu dana Francuzi će isporučiti još šest borbenih aviona rafale i Ratno vazduhoplovstvo će tada imati dvanaest aviona sa naoružanjem i svom opremom koja ide uz njih. U Slavonskom Brodu u pogonima fabrike „Đuro Đaković“ u sledeće dve godine biće obnovljena 62 oklopna vozila Bredli, a u planu je i nabavka sto novih. Vozila će biti opremljena topovima i raketama izraelske proizvodnje najnovije generacije.

Ipak, najviše novca biće izdvojeno za kupnju višecevnog raketnog bacača M142 HIMARS, pokretljivog topničkog sustava kojeg proizvode Amerikanci i koji košta 300 miliona dolara. Pregovori o kupnji trajali su dve godine i biće završeni do kraja ove godine, a Hrvatska vojska dobiće topnički sustav na kotačima koji je jedan od najefikasnijih u svetu. Planira se isporučiti Ukrajini staro artiljerijsko naoružanje, kako bi bilo nabavljeno novo koje se proizvodi i u Evropi.

Dugoročno se planira i kupnja novih tenkova, a nije još odlučeno da li će to biti nemački Leopardi, američki Abramsi ili francuski Leklerk. Procena je da Hrvatskoj u ovom trenutku treba šezdeset najmodernijih tenkova, ali i protuavionski topovi i rakete kraćeg dosega. U svakom slučaju sledi modernizacija kopnenih snaga, a spominje se i mogućnost formiranja treće gardijske brigade. Modernizovat će se i ratno vazduhoplovstvo nabavkom novih helikoptera, pa je u planu i nabava američkog borbenog helikoptera Apaše. Sigurno je da će biti kupljen protuvazdušni sustav, ali nije poznato sa kojim se proizvođačima vode pregovori. Namera je da se nabave i rakete koje su efkikasne u neutralizovanju balističkih raketa, a na redu je i modernizacija Ratne mornarice. Uskoro bi trebala biti dovršena izgradnja četiri obalna ophodna broda, a planira se i kupnja velikog izvanobalnog broda.

Za realizaciju tih planova potrebna su znatna sredstva, a nisu poznati detalji iz ugovora sa dobavljačima. Ako Zoran Milanović osvoji drugi predsednički mandat gotovo je sigurno da će se nastaviti sukobi sa hrvatskom vladom, koji uključuju i ministarstvo odbrane, koje ga ne obaveštava o svim planovima nabave modernog naoružanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NIJE PROBLEM KAD MLADI IGRAČI POGREŠE, PROBLEM JE KAD TO URADE ISKUSNI! Vladan Milojević nakon poraza Zvezde od Intera u Ligi šampiona